«Βαριά σκιά» στη δεύτερη ψηφοφορία

Υπό το βάρος των καταγγελιών του βουλευτή των ΑΝΕΛ Π. Χαϊκάλη περί προσπάθειας χρηματισμού του, η Βουλή οδεύει προς την ψηφοφορία της Τρίτης, τη δεύτερη προς αναζήτηση του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας ή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Καθώς το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται στις φλόγες, οι αναφορές Χαϊκάλη – Καμμένου, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργούν, σύμφωνα με πολλούς, ως «ταφόπλακα» των όποιων πιθανοτήτων υπήρχαν για την εξεύρεση πεδίου συνεννόησης και την αποφυγή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η πρωτοβουλία δε των κ. Οδ. Βουδούρη και Θ. Παραστατίδη να προεξοφλήσουν ότι λόγω των καταγγελιών Χαϊκάλη «βαριά σκιά πέφτει» και σε όσους εκτός συμπολίτευσης ψήφισαν Πρόεδρο Δημοκρατίας τους οποίους, μάλιστα, και καλούν να απόσχουν από τις επόμενες δύο ψηφοφορίες, είναι ενδεικτικό του (παρα)πολιτικού βάρους που καλούνται να σηκώσουν όσοι βρεθούν στη Βουλή στις 23 και 29 Δεκεμβρίου. Και υπό αυτή την έννοια, η προσπάθεια Χαϊκάλη – Καμμένου εστέφθη με επιτυχία, δίνοντας παράλληλα επιχειρήματα και σε όσους κυβερνητικούς προτιμούσαν αντί Προέδρου τις εκλογές. Πάντως, το κλίμα πυροδοτείται επικίνδυνα, καθώς ακόμη και αν η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες, αυτό θα συμβεί σε συνθήκες πρωτόγνωρης πόλωσης και μάλιστα όχι μόνο με πολιτικούς όρους. Η επιλογή του κ. Χρ. Αηδόνη να καταθέσει μήνυση κατά των Βουδούρη – Παραστατίδη, αλλά και η πρόκληση του κ. Σπ. Λυκούδη προς τον ΣΥΡΙΖΑ να σκεφτεί αν θα τους συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του, είναι ενδεικτικά του κλίματος υπέρμετρης πόλωσης.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να εκτιμήσει ο οποιοσδήποτε το αποτέλεσμα της προσεχούς ψηφοφορίας. Αλλωστε, η κυβερνητική πτέρυγα είχε ήδη μία πρώτη αστοχία όταν τμήμα του Μαξίμου δημιουργούσε «κλίμα» για 165 βουλευτές και εν τέλει αυτοί περιορίστηκαν στους 160 της πρώτης ψηφοφορίας.

Πέραν των 155 βουλευτών που αποτελούν το άθροισμα των δυνάμεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, και των πέντε που έδωσαν ψήφο στον κ. Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία (Αικ. Μάρκου, Σπ. Λυκούδης, Β. Οικονόμου, Γρ. Ψαριανός και Γ. Νταβρής) θετικά έχει πει ότι θα ψηφίσει αυτή τη φορά ο κ. Παν. Μελάς, ο οποίος στην πρώτη ψηφοφορία εξέπληξε τους πάντες επιλέγοντας το «παρών» και… υπενθυμίζοντας ότι είχε πει πως θα ψηφίσει υπέρ του κ. Δήμα κατά 80%. Αυτή τη φορά, όπως είπε, επέλεξε το 20%, ενώ την επόμενη θα εκπληρώσει το υπόλοιπο 80%, αν και η επίκληση των ποσοστών λίγο απασχόλησε όσους εκτίμησαν πως το μήνυμα που επεδίωξε να περάσει ήταν εξωκοινοβουλευτικό.

Επίσης πληροφορίες που δεν δύνανται να διασταυρωθούν απολύτως εμφανίζουν τους δύο πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές Χρ. Αλεξόπουλο και Στ. Μπούκουρα να προσανατολίζονται σε θετική ψήφο στην τρίτη ψηφοφορία, χωρίς να είναι σαφές αν στη δεύτερη θα παραστούν ή θα απουσιάζουν, όπως έπραξαν στην πρώτη.

Στην κυβερνητική παράταξη ευελπιστούν ότι αυτή τη φορά θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Δήμα ο κ. Κ. Γιοβανόπουλος, ο οποίος, όπως είπε, απείχε στην πρώτη ψηφοφορία για να στείλει μήνυμα για την ανάγκη συνεννόησης, ο κ. Γ. Κασσαπίδης, που απουσίαζε λόγω οικογενειακού του ζητήματος, ο κ. Γ. Κουράκος, ο οποίος, πάντως, δεν έχει αποσαφηνίσει πλήρως τι πρόκειται να πράξει.

Την ίδια ώρα, κάποιοι από τους «8» (Λυκούδης, Οικονόμου) σκέφτονταν να επαναφέρουν την πρότασή τους με στόχο την άρση του αδιεξόδου, η οποία προκρίνει τη συναινετική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, με ορισμό χρόνου (και όχι ημερομηνίας) εκλογών εντός του 2015, αλλαγή του εκλογικού νόμου και έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης. Στόχος, αυτή τη φορά, είναι να υπογράψουν και άλλοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που βλέπουν το αδιέξοδο (σ.σ. σενάριο μάλλον δύσκολο), ανεξάρτητοι που ζητούν πρωτοβουλίες καθώς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και της Ν.Δ. Ωστόσο, αργά την Παρασκευή η προοπτική αυτή έδειχνε αποδυναμωμένη.

Στους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές, οι οποίοι αριθμούν συνολικά 17 μέλη, το «παρών» φέρονται αποφασισμένοι να επαναλάβουν οι Π. Τατσόπουλος, Οδ. Βουδούρης, Μ. Ανδρουλάκης, Χρ. Γιαταγάνα, Θ. Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Β. Καπερνάρος, Θ. Τζάκρη και ο κ. Βύρ. Πολύδωρας, ο οποίος την Παρασκευή δημοσιοποίησε την τελική απόφαση να δηλώσει «παρών» και στις δύο εναπομείνασες ψηφοφορίες.

 

Πηγή: Καθημερινή