Βαρουφάκης: Αδιανόητη η έξοδος από το ευρώ – Δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο κατά των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, για να εμποδίσει την αποπομπή της χώρας από το ευρώ και να σταματήσει την ασφυξία του τραπεζικού συστήματος, ανακοίνωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

 

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Telegraph τόνισε ότι «Η Ελλάδα θα κάνει χρήση όλων των νομικών δικαιωμάτων της» διότι «η θέση της χώρας στην ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη και αρνούμαστε να διανοηθούμε έξοδο από το ευρώ». Μάλιστα, ο υπουργός είπε ότι, η χώρα ασφαλώς θα σκεφτεί και την περίπτωση δικαστικών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

Το συγκεκριμένο απόσπασμα της δήλωσης του κ. Βαρουφάκη, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, είναι το εξής: «Η Ελλάδα θα κάνει χρήση όλων των νομικών δικαιωμάτων της. Λαμβάνουμε νομικές συμβουλές και ασφαλώς θα σκεφτούμε την περίπτωση δικαστικών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι Συνθήκες της ΕΕ δεν προβλέπουν έξοδο από το ευρώ, την οποία αρνούμαστε να διανοηθούμε. Η θέση μας στην ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη».

 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτή είναι η υπερασπιστική γραμμή της Αθήνας, σε περίπτωση που οι Έλληνες πολίτες απορρίψουν τελικά τα μέτρα λιτότητας και πουν “όχι”, στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σε σχόλιό, της η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι μία τέτοιου είδους εξέλιξη θα είναι “αναπάντεχη” και θα περιπλέξει την κρίση. Όπως σημειώνουν οι Έλληνες αξιωματούχοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να υποβάλουν μήνυση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την απόφαση να μην εγκρίνει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για μία απόφαση που ουσιαστικά βγάζει τις ελληνικές τράπεζες από την πρίζα της χρηματοδότησης, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει μεν ότι η Ελλάδα διαθέτει επαρκή ρευστότητα έως την Κυριακή που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, ωστόσο παραδέχεται πως η επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων επιδεινώνει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

 

Δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ

 

Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει την δόση στο ΔΝΤ που λήγει σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ενώ εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

 

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει προειδοποιήσει ότι η μη καταβολή της δόσης, συνεπάγεται χρεοκοπία.