Βαρουφάκης: Δεν θα έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση

Αλλάζουμε την φιλοσοφία λειτουργίας του υπουργείου Οικονομικών γυρνώντας όχι μία, αλλά τρεις σελίδες, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου του υπουργείου από τον προκάτοχό του Γκίκα Χαρδούβελη.

 

Η πρώτη είναι η λογική της αντιμετώπισης της κρίσης, που προκλήθηκε από την επιλογή του 2010, να βλέπουμε το πρόβλημα πτώχευσης του κράτους ως πρόβλημα ρευστότητας.

 

Με τη λογική αυτή δόθηκε το μεγαλύτερο παγκοσμίως δάνειο, με τον όρο να συρρικνωθούν τα εισοδήματα των Ελλήνων ώστε να αποπληρωθεί και αυτό και παλαιότερα δάνεια. «Δεν χρειάζεται οικονομολόγος για να καταλάβει κανείς ότι μπαίναμε σε διαδικασία συνεχών αποτυχιών», είπε ο κ.Βαρουφάκης.«Ζωές χάθηκαν και υπονομεύτηκαν».

 

Οι ίδιοι οι εταίροι μας επίσης ζημιώθηκαν, καθώς έδωσαν πολύ περισσότερα από όλα θα έπρεπε, απλώς αυτά έπεσαν σε μία «μαύρη τρύπα», προσέθεσε. Η λογική της αυτή θα αλλάξει.

 

Η δεύτερη αλλαγή είναι ο τρόπος με τον οποίο κατανοούμε τον όρο «λιτότητα». Λέμε «ναι» στο λιτό βίο, όχι στην ανάπτυξη των «καγιέν», των σκουπιδιών στις παραλίες και του διοξειδίου του άνθρακα.

 

Οι πρόγονοί μας ήταν περήφανοι γιατί ξόδευαν λιγότερα, επένδυαν τις αποταμιεύσεις τους σε σπουδές, ήταν περήφανοι γιατί δεν είχαν κάρτες και δάνεια. είπε ο κ.Βαρουφάκης.

 

Είναι όμως άλλο ο λιτός βίος και άλλο η «πυραμιδική λιτότητα», που φορτώνει συνεχώς γιγάντια χρέη στα ήδη μη βιώσιμα. Θα ξεκινήσουμε μέσα από το σπίτι μας, το υπουργείο Οικονομικών, θα εξοικονομήσουμε πόρους με τον περιορισμό των συμβούλων, ώστε να επαναπροσλάβουμε τις απολυμένες καθαρίστριες.

 

Η τρίτη σελίδα αφορά τον λιτό αλλά και αποτελεσματικό βίο, είπε ο νέος υπουργός, που εξήγγειλε αξιοποίηση του προσωπικού του ΥΠΟΙΚ αντί της χρήσης συμβούλων και κομματικών στελεχών.

 

Θα δημιουργήσουμε συλλογικό πνεύμα, όπως υπογράμμισε.

 

Κλείνοντας, ο κ.Βαρουβάκης προειδοποίησε ότι η διαβούλευση δεν θα είναι εύκολη, καθώς και η Ευρώπη προσπαθεί να βρει το βηματισμό της σε μία κρίση για την οποία η Ευρωζώνη δεν ήταν σχεδιασμένη. Ωστόσο, όπως είπε, είμαστε σε καλό δρόμο μαζί με τους εταίρους μας, που αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μία νέα ευκαιρία για ένα reboot.

 

Προανήγγειλε μάλιστα και κοινές δηλώσεις μαζί με τον επικεφαλής της Ευρωζώνης κ.Ντάισελμπλουμ μετά την συνάντησή τους.

 

«Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, δεν θα έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών», κατέληξε ο κ.Βαρουφάκης.

 

Χαρδούβελης: Εχετε εξαιρετικούς υπαλλήλους που αμείβονται λίγο

Την παρουσία εξαιρετικών υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι επέδειξαν εξαιρετική απόδοση εργαζόμενοι πολύ χωρίς να αμοίβονται ανάλογα, υπογράμμισε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής με τον διάδοχό του Γιάνη Βαρουφάκη

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Γκίκας Χαρδούβελης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο υπουργείο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στον αναπληρωτή του υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα,

«Ιδρώσαμε μαζί», είπε ο υπουργός, ο οποίος έκανε την τοποθέτησή του σε αρκετά φιλικό και ευδιάθετο κλίμα.

Σημείωσε επίσης ότι όταν ο ίδιος είχε αναλάβει την θέση του υπουργού Οικονομικών υπήρχε πολύ μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα, κάτι που δεν ισχύει πλέον.