Βενιζέλος: Αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα – Αρχή πραξικοπήματος

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε προς την πρόεδρο της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επί του περιεχομένου της πρότασης της κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

 

Το δημοψήφισμα εντός πέντε ημερών αποτελεί υφαρπαγή και αλλοίωση της λαϊκής βούλησης και η πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου υπέρ της διεξαγωγής του συνιστά θεσμική εκτροπή, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στη Βουλή.

 

Αντιδρώντας μάλιστα στις ειρωνίες  εκ μέρους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  τους απάντησε: «Μη γελάτε. Οι Κάννες είναι πιο ευχάριστο περιβάλλον από τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο»…

 

Τόνισε ακόμη ότι το έντιμο θα ήταν η κυβέρνηση να θέσει σε δημοψήφισμα τη δική της πρόταση ενώ μίλησε για την αρχή πραξικοπήματος, μια δήλωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα του δημοψηφίσματος, το χαρακτήρισε πλαστό. “Ποιός θέλει φόρους; Ποιος θέλει να χάσει δικαιώματα;”, διερωτήθηκε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: “Τι του εγγυάστε; Ποιο είναι το ναι και ποιο το όχι; Για μας το ναι είναι το ναι στην αλήθεια, το ναι στην Ευρώπη, το ναι στο ευρώ, το ναι στην ασφάλεια. Για σας το όχι είναι το όχι στη σταθερότητα της χώρας, το όχι στο κεκτημένο και το ναι στη δραχμή, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια”.

 

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι και “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που είναι εγγυητής του Συντάγματος και ο ίδιος προσωπικά εγγυητής της επιστημονικής ακρίβειας του δημοσίου δικαίου και της παρακαταθήκης του Κωνσταντίνου Καραμανλή οφείλει να ελέγξει τη συνταγματικότητα της πρότασης και της διαδικασίας”.

 

Απάντηση

 

Υπέρ της συνταγματικότητας του δημοψηφίσματος τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, και στρέφοντας τα πυρά του κατά του Ευ. Βενιζέλου λέγοντας πως η εισήγησή του είναι υπεκφυγή ώστε να μην απαντήσει στο μείζον πολιτικό θέμα που εγείρεται.

 

Προπαγανδιστικό χαρακτήρισε το λόγο του Ευάγγελου Βενιζέλου, και απαντώντας στις κατηγορίες του, περί προσπάθειας υφαρπαγής της λαϊκής βούλησης ο κ.Φίλης αντέτεινε ότι ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, γιατί η κυβέρνηση αποδεικνύει με το δημοψήφισμα ότι την σέβεται και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ο «υπότροπος με τις ΠΝΠ να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματικότητα».

 

«Κανένα από τα επιχειρήματα του δεν ευσταθούν,δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι αφορά η πρόταση της κυβέρνησης δημοσιονομικά ζητήματα. Πρόκειται καθαρά για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα και υπακούει στο άρθρο 44 παράγραφος 2 του Συντάγματος», υποστήριξε ο κ.Φίλης.