Βερολίνο: Δεν θα τη λέμε πια τρόικα, αλλά η εποπτεία θα συνεχιστεί

Σε μια ακόμη δήλωση υπέρ της διατήρησης του εποπτικού ρόλου της τρόικας στην Ελλάδα, προχώρησε σήμερα το Βερολίνο, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει ότι παρότι η τρόικα δεν θα αποκαλείται πλέον έτσι, οι τρεις θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) θα συνεχίσουν την εποπτεία και δεν θα αντικατασταθούν από τον ΟΟΣΑ και υπογράμμιε ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η επέκταση του προγράμματος.

 

Η τρόικα δεν θα ονομάζεται πλέον τρόικα, αλλά οι θεσμοί θα διατηρήσουν τον ρόλο τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, ο οποίος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο ΟΟΣΑ μπορεί να βοηθήσει, προσφέροντας τεχνογνωσία, αλλά δεν γίνεται να αναλάβει τον ρόλο της τρόικας ή να ενταχθεί σε αυτό το σχήμα:

 

«Από σεβασμό προς του Έλληνες φίλους μας, στο εξής η τρόικα δεν θα λέγεται τρόικα» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ΟΟΣΑ τον έλεγχο της υλοποίησης της συμφωνίας που θα προκύψει μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της τόνισε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να δει τέτοιον ρόλο για τον Οργανισμό.

 

«Έχουμε εδώ συμβατικούς κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν ξεκάθαρα ποιοι θεσμοί ελέγχουν την εκπλήρωση, την υλοποίηση του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπεται κανένας ρόλος για τον ΟΟΣΑ» δήλωσε.

 

Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε τόνισε ακόμη ότι η επέκταση του ελληνικού προγράμματος αποτελεί τον μόνο δρόμο προς τα εμπρός και διευκρίνισε ότι αυτό που μπορεί να συζητηθεί είναι τυπικά στοιχεία του προγράμματος.