Συμφωνία τετράμηνης παράτασης στο Eurogroup

Η συμφωνία προβλέπει παράταση για τέσσερις μήνες και όχι έξι μήνες που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι υπάρχει «ευελιξία» και θα γίνει χρήση της. Σκοπός της παράτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη βάση των όρων της παρούσας συμφωνίας.

Η παράταση, επίσης, θα χρησιμεύσει για να γεφυρώσει το χρόνο προς μία επόμενη συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, της Ελλάδας και των «θεσμών».

Τα 10,9 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF που είχαν δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θα επιστραφούν στο ταμείο αλλά ότι θα παραμένουν διαθέσιμα για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εάν κριθεί απαραίτητο.

Η συμφωνία περιλαμβάνει δεσμεύσεις, ορσιμένες εκ των οποίων περιλαμβάνονται στην επιστολή συνόδευε το ελληνικό αίτημα για παράταση, και οι υπόλοιπες θα περιλαμβάνονται σε δήλωση προθέσεων που καλείται να κάνει η Αθήνα τη Δευτέρα.

Προϋποθέσεις είναι επίσης να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση σε μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, να υπάρχει επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και χρηματοοικονομική σταθερότητα. Οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη τις οικονομικές συνθήκες, αλλά ο στόχος για πλεονάσματα παραμένει.

 

Δηλώσεις από την συνέντευξη τύπου

 

«Είχαμε μια πολύ έντονη συνεδρίαση, διότι επρόκειτο για οικοδόμηση εμπιστοσύνης», είπε μετά τη λήξη του Eurogroup ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

 

«Είμαι ευτυχής γιατί φτάσαμε σε μια συμφωνία» συμπλήρωσε. «Αποφασίσαμε παράταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες. Οι πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι διαθέσιμοι κατά την παράταση. Η ευελιξία θα συναποφασισθεί σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. Η παράταση του προγράμματος συνοδεύεται από δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.  Δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες.

»Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές της.  Για το φετινό πλεόνασμα, θα ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες. Ενας πρώτος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων παρουσιάζεται μέχρι την Δευτέρα. Οι Θεσμοί θα κρίνουν αν αυτές οι πρώτες μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς. Αν ο κατάλογος είναι σωστός, τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα εκκινήσουμε τις διαδικασίες. Όλη αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Απριλίου. Θα συνεχίσουμε από κοινού το έργο μας με την Ελλάδα».    

 

Ο επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε αμέσως μετά ότι:

 

«Πρόκειται για μια ορθολογισμένη απόφαση που είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων.

»Εάν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα τη Δευτέρα, τότε ο λόγος θα περάσει στα κράτη – μέλη 
Θα γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις της Ελλάδας. Έπρεπε να υπάρξει εμπιστοσύνη, αυτό είναι ένα προαπαιτούμενο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είμαι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Ελπίζω ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι μια καλή βάση.

»Είναι μια μία ισοσκελισμένη συμφωνία που διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδος

»Τα βήματα δεν θα είναι πολύ εύκολα, αλλά θα πρέπει να γίνουν και πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για ορθή δημοσιονομική πολιτική και βιωσιμότητα του χρέους. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα γίνουν πιο ευέλικτες και πιο αποτελεσματικές.

Απόψε κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα» 

 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε

 

 «Το περιεχόμενο του κειμένου το οφείλουμε στον Ντάισελμπλουμ, που το συνέταξε. Κουραστική και εποικοδομητική η συμφωνία. Η κυβέρνηση θα καταθέσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα κριθούν από την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

»Η τελική προθεσμία είναι η λήξη του τετραμήνου που ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προκειμένου να γίνουν οι καταβολές των δόσεων. 

«Θα πρέπει από πλευράς μας να προσέξουμε όλοι τι συμβαίνει από χρηματοπιστωτικής άποψης. Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα κρίνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μέχρι τον Απρίλιο πρέπει να ολοκληρωθεί και ο τελευταίος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων»

 

Μεγάρο Μαξίμου: Η Ελλάδα γύρισε σελίδα

Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα, σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, χρόνος που θα αξιοποιηθεί για περαιτέρω διαπραγμάτευση. 
 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές: 

«1. Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα. Διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια.

2. Ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι της 28 Φεβρουαρίου. Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για χρόνο (4 μήνες), στα πλαίσια μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα μας δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, επετεύχθη.

3. Οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό. Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων.

4. Απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κλπ) καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.

5. Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικα που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία. 

6. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

7. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

8. Η ελληνική κυβέρνηση με νηφαλιότητα θα προχωρήσει το κυβερνητικό της έργο, έχοντας στο πλευρό της την ελληνική κοινωνία, και θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την οριστική συμφωνία του καλοκαιριού».
 

Τι προηγήθηκε

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έναρξη της συνόδου καθυστέρησε περίπου δύο ώρες, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη ένας διπλωματικός μαραθώνιος.

 

Σύμφωνα με την Die Welt το κείμενο που συντάχθηκε συζήτησαν τηλεφωνικά στο περιθώριο του Eurogroup ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Στις 8.40 μ.μ. ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε μήνυμά του στο Twitterθριαμβολόγησε, προαναγγέλλοντας τη συμφωνία: «On avance, on avance, on avance…» («Προχωράμε, προχωράμε, προχωράμε…»)

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τον οποίο ενημέρωσε ότι αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή.

 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ μαζί με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είχαν εναλλάξ συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές ως προς το ελληνικό αίτημα για την εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

 

O Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος είπε: «Είμαι πεπεισμένος πως μια συμφωνία είναι εφικτή και η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη».

 

Στην συνέχεια από την πλευρά του προσερχόμενος στο Eurogroup ο επικεφαλής του Συμβουλίου Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είπε: «Υπάρχουν λόγοι για κάποια αισιοδοξία – σε δύο ώρες θα ξέρουμε».

 

Νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας είχαν συνομιλίες με τους επικεφαλής του ΔΝΤ και του Eurogroup, προσπαθώντας να προλειάνουν το έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας.

 

Στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες μετείχαν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο έλληνας ομόλογός του Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, και η Κριστίν Λαγκάρντ, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

Προσερχόμενος για τις συναντήσεις ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία με την ευρωζώνη τονίζοντας ότι «ελπίζω στο τέλος να βγει λευκός καπνός».

 

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές, είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε μια λύση. Δεν έχει να κάνει με μεμονωμένα κράτη, έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη και την αξιοκρατία».

 

Στο μεταξύ, έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουν καλυφθεί «τα τέσσερα πέμπτα» της διαδρομής που χρειαζόταν να διανυθεί για να επιτευχθεί συμφωνία.
 

Με την Ελλάδα να έχει υποβάλει από την Πέμπτη αίτημα παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης, το διπλωματικό πόκερ έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις: 

– Η Ανγκελα Μέρκελ συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής με τον Φρανσουά Ολάντ σε ένα ραντεβού που επρόκειτο να είναι για την ουκρανική κρίση, αλλά στο τραπέζι τέθηκε το ελληνικό ζήτημα. Και οι δύο στις δηλώσεις τους επέμειναν ότι «η Ελλάδα ανήκει και πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη».

– Οι Ηνωμένες Πολιτείες, φοβούμενες μια μετάδοση της κρίσης στην ευρωζώνη στην αμερικανική οικονομία που μόλις ανέκαμψε, ζητούν μέσω του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού και από τις δύο πλευρές αμοιβαίες υποχωρήσεις για μια συμφωνία.

– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, εξέφρασε την αισιοδοξία της για επίτευξη συμφωνίας αν όχι στο Eurogroup, σίγουρα στο εγγύς μέλλον. «Οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο του Eurogroup, υπήρξε πρόοδος και εκφράζουμε την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι εφικτή στο προβλέψιμο μέλλον αν όλοι εμφανιστούν λογικοί» είπε.

– Το σενάριο μιας «πολιτικής διευθέτησης» σε ανώτερο επίπεδο, δηλαδή σε μια Σύνοδο Κορυφής, έχει τεθεί πλέον δημοσίως και από τις δύο πλευρές, τόσο δια στόματος του έλληνα υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά όσο και από τον γερμανό Επίτροπο Γκίντερ Εντινγκερ.

– Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει ρεπορτάζ του γερμανικού Spiegel που λίγη μόλις ώρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup έσπευσε να υποστηρίξει ότι οι υπηρεσίες της ΕΚΤ καταρτίζουν σχέδια για διαχείριση ενός ενδεχόμενου Grexit.

– Ο γερμανικός Τύπος εξαπέλυσε πυρά κατά των ελληνικών αξιώσεων την Παρασκευή. Ιδίως η λαϊκή φυλλάδα Bild η οποία εξύμνησε το άμεσο «nein» του Σόιμπλε στο ελλληνικό αίτημα που υπέβαλε ο Γ. Βαρουφάκης: «Επιτέλους κάποιος είπε “όχι” στους Ελληνες» έγραψε η εφημερίδα, η οποία παράλληλα υποστήριξε ότι η Ανγκελα Μέρκελ στην επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη του ξεκαθάρισε ότι ο Σόιμπλε «θα ξαναπεί “όχι’ στον Γ. Βαρουφάκη και θα τον προειδοποιήσει ότι «στις 28 Φεβρουαρίου τελειώνουν όλα».

– Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο Reuters πως «η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση με βάση την αρχή του διπλού σεβασμού. Του σεβασμού στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του σεβασμού στη δημοκρατία και τη λαϊκή ετυμηγορία στα κράτη μέλη».

«Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική επιστολή για 6μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης με τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν θα γίνει αποδεκτή. Η ώρα των ιστορικών πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης, έφτασε», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

– Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης του ισπανικού κινήματος Podemos, προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι αν συνεχίσουν στη δογματική και αμετακίνητη στάση απέναντι στην Ελλάδα και συνεχίσουν στις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη στο τέλος θα καταλήξουν να διαπραγματεύονται με την ηγέτιδα του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr