Βήμα προς βήμα η διαδικασία για το χρέος, λέει ο Ντέισελμπλουμ

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Βήμα προς βήμα η διαδικασία για το χρέος, προσπαθούμε πρώτα να δώσουμε περιεχόμενο στην έννοια βιωσιμότητα, απάντησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ σχετικά με τις ενστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ τάχθηκε υπέρ της επανεκλογής της Κριστίν Λαγκάρντ στην κεφαλή του Ταμείου.

Σε συνέντευξη με τίτλο «Η Λαγκάρντ πρέπει να επανεκλεγεί» που παραχωρεί στην ολλανδική εφημερίδα, «De Volkskrant», με αφορμή την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού ο Ντέισελμπλουμ αναφέρει για το χρέος ότι «προσπαθούμε πρώτα να δώσουμε περιεχόμενο στην έννοια βιωσιμότητα». Σε αυτό το σημείο έχει επιτευχθεί συμφωνία. Η αποπληρωμή και οι τόκοι του χρέους δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο ήδη προβλέπεται από το καταστατικό του ΔΝΤ, ανέφερε.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο σενάρια, ένα «φυσιολογικό» και ένα «ζοφερό» εξήγησε.

«Πρέπει να γίνει μια εκτίμηση για την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό μπορεί να γίνει για ένα χρονικό ορίζοντα μερικών ετών. Είναι όμως αδύνατο να προβλέψει κανείς τις εξελίξεις είκοσι χρόνια αργότερα. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει η Ευρωζώνη να είναι έτοιμη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα», αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Ντέισελμπλουμ αφήνει, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια καταληκτική ημερομηνία, για τις διαβουλεύσεις γύρω από το θέμα του ελληνικού χρέους, ο Ντέισελμπλουμ απαντά ότι από πρακτικής απόψεως οι διαβουλεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζει, όμως, ότι η Ελλάδα έχει ακόμα λαμβάνειν 3 δισ. ευρώ υπό τον όρο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του προγράμματος.

«Η διοίκηση των τραπεζών πρέπει να αλλάξει, να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις», καταλήγει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Πηγή: ΑΜΠΕ