«Βράζει» η Ουκρανία: Περισσότερες από 100 επιθέσεις σε μια ημέρα

«Τύμπανα πολέμου» ηχούν όλο και πιο έντονα στην ανατολική Ουκρανία με τον ηγέτη των φιλορώσων Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο να ανακοινώνει σχέδιο στρατολόγησης 100.000 ανδρών, τη στιγμή που εντείνονται οι συγκρούσεις με τις ουκρανικές δυνάμεις.

 

Η ανακοίνωση έρχεται ενώ οι αποσχιστές προσπαθούν να καταλάβουν τη μικρή αλλά πόλη – κλειδί Νταμπαλτσέβε, ενώ οι κεντρικές περιοχές του κατειλημμένης από τους αντάρτες Ντονέτσκ έχει χτυπηθεί από τα πυρά του πυροβολικού.

 

«Γενική επιστράτευση θα πραγματοποιηθεί εντός δέκα ημερών στην [αυτοαποκαλούμενη] Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, προβλέπεται να επιστρατευθούν ως 100.000 άνδρες»δήλωσε ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των αυτονομιστών DAN.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας κατηγορούν τους φιλορώσους για αλλεπάλληλες φονικές επιθέσεις τόσο στο Νονέτσκ όσο και στη Μαριούπολη με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί δεκάδες πολίτες, παρότι υποτίθεται πως ισχύει ακόμη η εύθραυστη εκεχειρία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με άρθρο των New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την αναζωπύρωση της σύγκρουσης εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αποστολής αμυντικών όπλων στην Ουκρανία. Επικαλούμενο δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, το άρθρο αναφέρει ότι ο υπουργός Άμυνας, Τζον Κέρι, καθώς και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, εξέφρασαν την προθυμία τους να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο αυτό με τη σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις, να είναι επίσης διατεθειμένη να επανεξετάσει τις αντιρρήσεις που έφερε για την αποστολή τέτοιου είδους βοήθειας.