Βρετανικά αεροσκάφη πλήττουν θέσεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ

Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μια δεύτερη σειρά αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σε θέσεις των τζιχαντιστών δυτικά της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

 

Δύο καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά Tornado της Πολεμικής Αεροπορίας της Βρετανίας (RAF), τα οποία σταθμεύουν στην Κύπρο, εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους εναντίον δύο οχημάτων του ΙΚ, το ένα εκ των οποίων είχε εγκατεστημένο οπλισμό, σε μια «αποστολή αναγνώρισης και υποστήριξης των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων στα δυτικά της Βαγδάτης».

 

«Η προκαταρκτική ανάλυση (της επιδρομής) καταδεικνύει ότι τα πλήγματα ήταν επιτυχή», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

 

Αυτή η σειρά επιδρομών είναι η δεύτερη αφού η Βρετανία εντάχθηκε την περασμένη Παρασκευή στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που επιχειρεί στο ιρακινό έδαφος εναντίον των τζιχαντιστών, μετά την υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο της πρότασης ψηφίσματος της κυβέρνησης που ενέκρινε την προσφυγή σε αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ.

 

Χθες, στις πρώτες βρετανικές επιδρομές καταστράφηκαν μια θέση πυροβολικού και ένα όχημα στο οποίο ήταν εγκατεστημένο ένα βαρύ πολυβόλο. Τα βρετανικά μαχητικά εκτελούσαν μια πτήση υποστήριξης Κουρδικών στρατευμάτων που είχαν στοχοθετήσει οι μαχητές του ΙΚ στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράκ.

 

Έξι Τornado της RAF συμμετέχουν ήδη εδώ και πολλές εβδομάδες σε αποστολές αναγνώρισης.

 

Από την Παρασκευή είχαν κάνει πέντε εξόδους εφοδιασμένα με βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ και με πυραύλους, αλλά χωρίς να ανοίξουν πυρ.

 

Αιματηρή απώθηση τζιχαντιστών

Παράλληλα, στο Ιράκ, μαχητές φυλής σουνιτών και ιρακινά κυβερνητικά στρατεύματα απώθησαν μια επίθεση του ΙΚ στην πόλη Ντουλουίγια, βόρεια της Βαγδάτης και στις μάχες ανάμεσα στις δύο πλευρές τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

 

Οι τζιχαντιστές δεν κατάφεραν να καταλάβουν την συνοικία Τζούμπουρ, που έχει το ίδιο όνομα με τη φυλή που κατοικεί εκεί. «Επιτέθηκαν στην Τζούμπουρ από τρεις πλευρές την περασμένη νύχτα και οι μάχες συνεχίζονταν ως το πρωί», δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στη Ντουλουίγια.

 

«Η επίθεσή τους απέτυχε αλλά υπάρχουν θύματα», είπε ο ίδιος αξιωματικός, κάνοντας λόγο για επτά νεκρούς σε κάθε πλευρά, ανάμεσά τους έναν τζιχαντιστή καμικάζι βομβιστή. Κατά την ίδια πηγή, 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη φιλοκυβερνητική πλευρά, κυρίως πολίτες. Ο απολογισμός αυτός επιβεβαιώθηκε από κατοίκους με τους οποίους επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.