Βρήκαν άλλα 35 εκατ. δολ. από τις μίζες των εξοπλιστικών

Το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου δύο Ελβετοί εισαγγελείς μπήκαν στο γραφείο του ανακριτή Διαφθοράς Γαρβιήλ Μαλλή στην Ευελπίδων. Ήταν ο γνωστός και από την υπόθεση Siemens ομοσπονδιακός εισαγγελέας κ. Λίνχαρτ Οξνερ-σκληρός δικαστικός αλλά δίκαιος-και ο βοηθός του Ουρς Κέλι, που είχε έρθει και παλαιοτέρα.

 

Σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας, παρουσία του εισαγγελέα, Αντώνη Ελευθεριάνου, πήραν μια ενδιαφέρουσα απολογία από τον Νικόλαο Ζήγρα, κατηγορούμενο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και στην Ελβετία, συμφωνά με την εφημερίδα «Το Βήμα».

 

Ο ξάδερφος του Άκη Τσοχατζόπουλου περιγράφει πως διακινούνταν οι μίζες μέσω συγκεκριμένης τράπεζας και υπεράκτιων εταιρειών, αλλά και με εμπλοκή δύο μεγάλων δικηγορικών γραφείων στην Ελβετία, που είχαν και συγκεκριμένο πελάτη, ο οποίος είναι βασικός κατηγορούμενος στο άλλο σκάνδαλο.

 

Άνοιξαν 1.200 λογαριασμοί

 

Με την απολογία Ζαγρέ, που κρατείται ακόμη ως επτασφράγιστο μυστικό, άνοιξε η έρευνα για την εμπλοκή Ελβετών αξιωματούχων. Ο ένας μάλιστα που έχει διατελέσει σε ανώτατο αξίωμα εμφανίζεται στις σημειώσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου με ένδειξη «Χριστούγεννα 2007, 2,5…». Από την εν εξελίξει έρευνα στην Ελβετία φέρεται να προκύπτει ως κομβικός ο ρόλος Ελβετίδας αξιωματούχου, με βαρύτητα στην υποδοχή αιτημάτων της ελληνικής πλευράς, τα όποια κατά κανόνα καθυστερούσαν.

 

Ως σήμερα έχουν ανοίξει 1.200 λογαριασμοί που σχετίζονται με «μαύρο χρήμα» από και προς την Ελλάδα. Τελευταία εντοπίστηκε το ποσό-μαμούθ των 35 εκατ. δολαρίων από τη ρώσικη Antey (πύραυλοι Tor-M1) προς εταιρεία του Βλάση Καμπούρογλου, ο οποίος πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στην Τζακάρτα πριν από δύο χρόνια. Διακινείται μέσω της εταιρείας ΠΕΝΚΕΛ που εμφανίζεται για πρώτη φορά.

 

Στη δικογραφία εμφανίζεται επίσης έγγραφο για θυρίδα της Γκούντρουν, πρώην συζύγου του Τσοχατζόπουλου, που δέχεται περίπου 620.000 δολάρια και η ίδια να τα τοποθετεί σε θυρίδα της Credit Suisse στην περιοχή Παράντεπλατς της Ζυρίχης.

 

Τα μετρητά, σύμφωνα με την έκθεση των ελβετικών αρχών, προέρχονταν από την προμήθεια των Tor-M1 της ρωσικής Antey και μέσω μεσαζόντων κατέληξαν στον Τσοχατζόπουλο.

 

Κατά το ίδιο έγγραφο, η θυρίδα ανοίχτηκε και βρέθηκαν 580.000 δολάρια και χειρόγραφη σημείωση στην οποία φαινόταν οι η θυγατέρα τους Αρετή Τσοχατζοπούλου είχε αποσπάσει τις υπολειπόμενες 40.000 δολάρια.

 

Η θυρίδα συνδεόταν με λογαριασμό στην ίδια τράπεζα που τροφοδοτήθηκε με 500.000 δολάρια από τη γνωστή υπεράκτια Morelia.

 

 

Πηγή: Το Βήμα