Βρήκαν γιάφκα σε διπλή επιχείρηση

Ομάδα 6-8 ατόμων, που φέρεται να έχει περιφερειακό ρόλο στο αντάρτικο πόλης, εξάρθρωσε χθες η Αντιτρομοκρατική, ύστερα από ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε οικίες στα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, τον Βύρωνα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίστηκε ένα καλάσνικοφ, ένα πιστόλι, μία χειροβομβίδα, μεγάλος αριθμός σφαιρών, μικρό χρηματικό ποσό και μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν προσαχθεί τουλάχιστον τέσσερις ύποπτοι για ανάκριση, ενώ τρία άτομα έχουν συλληφθεί. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται δύο Ελληνες αντιεξουσιαστές που δραστηριοποιούνταν στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ είχαν επαφές με ένοπλες ομάδες, αλλά και μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

 

Ο οπλισμός βρέθηκε σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο ιδιοκτήτης φέρεται να είναι αντιεξουσιαστής που συνδέεται με τη συγκεκριμένη οργάνωση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, οι δύο Ελληνες φέρονται να είχαν προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα, πιθανότατα με καλάσνικοφ.

 

Οι ύποπτοι είχαν μπει στο στόχαστρο των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, καθώς εκτιμάται ότι τα ταξίδια τους στην Αθήνα ήταν μέρος του σχεδίου τους για επικείμενο χτύπημα. Οι αιφνίδιες χθεσινές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ είχαν στόχο να ανατρέψουν τα όποια σχέδια των υπόπτων και να διαλευκάνουν την υπόθεση. Οι αστυνομικοί έχουν συνδέσει τους αντιεξουσιαστές της Θεσσαλονίκης με ομοϊδεάτες τους από την Αθήνα, ενώ κάποιοι απ’ αυτούς έχουν σχέση με μέλη των «Πυρήνων».

 

Στον κύκλο των συλληφθέντων βρίσκεται και ένας αλλοδαπός, αλβανικής υπηκοότητας. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, ο Αλβανός κινείται στον χώρο του κοινού ποινικού δικαίου με συμμετοχή σε ληστείες τραπεζών και μοίραζε τη ζωή του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

Ειδικότερα, το κουβάρι ξεκίνησε να ξετυλίγεται έπειτα από δύο ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών στη συμπρωτεύουσα, όπου φέρεται να είχε πάρει μέρος και ο Αλβανός υπήκοος.

 

Οι μετέπειτα επαφές του με τους αντιεξουσιαστές της Θεσσαλονίκης οδήγησαν τους αστυνομικούς στα ίχνη της ομάδας, που εκτιμάται ότι αποτελεί περιφερειακό βραχίονα ένοπλης οργάνωσης.

 

Ανδρες της Αντιτρομοκρατικής έκαναν έρευνα χθες το μεσημέρι σε διαμέρισμα οικοδομής στην περιοχή της Ροτόντας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου διαμένει νεαρός ο οποίος εμπλέκεται σε ένοπλη ληστεία στη συμπρωτεύουσα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός απουσίαζε την ώρα της έρευνας και στο σπίτι βρισκόταν μόνο η μητέρα του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν σφαίρες. Σε έρευνα σε άλλο διαμέρισμα προσήχθη ένα άλλο άτομο.

 

Στελέχη της Κατεχάκη αναφέρουν ότι βρίσκονται μπροστά σε μια πολύ σοβαρή υπόθεση, από την οποία αποκαλύπτεται ότι αντιεξουσιαστές και ποινικοί έχουν συνεργασία τόσο σε τρομοκρατικά χτυπήματα όσο και αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

 

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Εντόπισαν τα ίχνη τους ύστερα από δύο ληστείες

 

Τη θεωρία των «συγκοινωνούντων δοχείων» μεταξύ αντιεξουσιαστών και ατόμων που κινούνται στον χώρο του κοινού ποινικού δικαίου «βλέπουν» οι Αρχές πίσω από δύο ληστείες στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτές, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι έλαβαν μέρος «μεικτές» ομάδες ποινικών και ανταρτών πόλης που έδρασαν μαζί αλλά για διαφορετικούς σκοπούς. Οι μεν για να χρηματοδοτήσουν το «επαναστατικό ταμείο» εν όψει τρομοκρατικού χτυπήματος, οι δε για ιδιοτελείς λόγους. Η μία από αυτές τις ληστείες φέρεται να είναι αυτή που σημειώθηκε στις 21 Ιουλίου στην περιοχή της Επανομής Θεσσαλονίκης, όταν δύο δράστες εισέβαλαν σε υποκατάστημα τράπεζας από το οποίο άρπαξαν 120.000 ευρώ.

 

Ο τρίτος συνεργός τους τους περίμενε σε αυτοκίνητο, με το οποίο τελικά διέφυγαν. Παρά την εκτεταμένη επιχείρηση που ακολούθησε, οι δράστες δεν είχαν εντοπιστεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δεύτερη ληστεία αφορά δημόσια υπηρεσία στην Καλαμαριά, αλλά μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται. Πηγές της Κατεχάκη ανέφεραν χθες ότι η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου κατά τις κρίσιμες ημέρες και ώρες των ληστειών απέδωσαν καρπούς και οδήγησαν στις χθεσινές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο αντιεξουσιαστές από τη συμπρωτεύουσα φέρεται να διατηρούσαν επαφές με φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Οι ίδιοι φαίνεται ότι βρίσκονταν σε επαφή με τους δύο συλληφθέντες στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 2013 για συμμετοχή στο «Σχέδιο Φοίνικας», που -μεταξύ άλλων- είχε αναλάβει την απόπειρα αποστολής παγιδευμένου φακέλου στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής.

 

Πηγή: Έθνος