Βρυξέλλες: Μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά όχι εκπτώσεις

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Η εκτίμηση ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα έρθουν μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος επικρατούσε χθες στις Βρυξέλλες με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup, όπου η Ελλάδα θα είναι για μια ακόμη φορά το βασικό θέμα συζήτησης.

Η ιδιαιτερότητα του σημερινού Εurogroup είναι ότι συμπίπτει με τη διπλή συνεδρίαση για το προσφυγικό που θα έχουν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες στη βελγική πρωτεύουσα, αρχικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και στη συνέχεια μεταξύ τους.
Επισήμως η Αθήνα, οι Βρυξέλλες και οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και αυτό θα συνεχίσουν να λένε και στη συνέχεια.

Ωστόσο, διάχυτη είναι η άποψη στην έδρα των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. ότι τα δύο θέματα συνδέονται μεταξύ τους.

Ασφαλώς και συνδέονται στο μυαλό όλων και σύντομα θα συνδεθούν παρασκηνιακά και στην πράξη, ανέφερε πριν από λίγες μέρες πηγή της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ε.Ε. είναι σήμερα το προσφυγικό και εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων.

Αυτό δεν σημαίνει μαζικές «εκπτώσεις» στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά επίδειξη μεγαλύτερης ευελιξίας, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να εκλείψει στην παρούσα φάση ένα επιπλέον πρόβλημα, διευκρίνιζε η ίδια πηγή.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε την Πέμπτη ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις επόμενες μέρες.

Η ημερομηνία επιστροφής μπορεί να προσδιοριστεί σήμερα στο Εurogroup, ωστόσο μπορεί αυτό να γίνει και αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Αυτό θα εξαρτηθεί από την τροπή της συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και εκείνης σε επίπεδο ηγετών για το προσφυγικό.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο, όχι γιατί η Ελλάδα έχει επείγουσες δανειακές ανάγκες, αλλά επειδή είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να διαχειριστεί ταυτόχρονα δύο προβλήματα, την αξιολόγηση και το προσφυγικό.

Μάλιστα, στο προσφυγικό η χώρα μας πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθεί στις συστάσεις του Συμβουλίου για τη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση των προσφύγων, ο αριθμός των οποίων θα αυξάνεται συνεχώς τις επόμενες βδομάδες, δεδομένου ότι εισέρχονται σαφώς περισσότεροι πρόσφυγες από όσους εξέρχονται και κατευθύνονται στον Βορρά.

Είναι προφανές ότι το θέμα της αξιολόγησης θα απασχολήσει και κάποιους ηγέτες της Ε.Ε., στο περιθώριο της σημερινής συνόδου, ενώ εάν χρειαστεί θα μπορούσαν να επέμβουν και παρασκηνιακά προς τους υπουργούς Οικονομικών, αλλά και το ΔΝΤ.

Το ενδεχόμενο αυτό το είχε επικαλεστεί την προηγούμενη βδομάδα ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες με αφορμή την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή των θεσμών.

Αναφορικά με την ουσία του προβλήματος, την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης προσπάθησε να υποβαθμίσει το μέγεθος των διαφωνιών μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, υποστηρίζοντας ότι το θέμα έχει διογκωθεί από τους έξω, εννοώντας προφανώς την ελληνική κυβέρνηση, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι θεσμοί θα πάνε στην Αθήνα με ενιαία θέση.

Ωστόσο, οι διαφωνίες υπάρχουν, είναι μεγάλες και έρχονται να επιβεβαιώσουν τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και του προσφυγικού ζητήματος.

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να «στρογγυλέψουν» τις θέσεις τους για να κλείσει η αξιολόγηση, ενώ ο διεθνής οργανισμός μέχρι τώρα δεν έχει ακολουθήσει, διατηρώντας μια ιδιαίτερα σκληρή στάση.

Το βέβαιο είναι πως το ΔΝΤ δεν γίνεται να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, γιατί η συμμετοχή του έχει τεθεί ως προϋπόθεση από πολλά κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Σλοβακία), προκειμένου να εγκρίνουν τις εκταμιεύσεις των δόσεων.

Αυτό είχε γίνει από το πρώτο μνημόνιο (Μάιος 2010) και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Ισως είναι και ένας από τους λόγους που ο διεθνής οργανισμός γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς αυτόν έχει και την πιο σκληρή θέση στα δημοσιονομικά και το ασφαλιστικό.

«Δεν είμαστε εμείς απομονωμένοι…»

Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα της αξιολόγησης, λέγοντας πως αυτή «θα ολοκληρωθεί, παρά την παρελκυστική τακτική του ΔΝΤ και αυτό γιατί, για πρώτη φορά, υπάρχει ουσιαστική σύγκλιση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την πλευρά μας».

Δεν είμαστε εμείς, λοιπόν, απομονωμένοι στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η εμμονή του ΔΝΤ στη διαφωνία με τους αριθμούς σημαίνει, πλέον, διαφωνία με το ίδιο το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε.

Δηλαδή, διαφωνία όχι τεχνοκρατική, αλλά πολιτική και κάλεσε την Ε.Ε. να ζητήσει από όλους να σεβαστούν τη συμφωνία που συνυπέγραψαν στις 12 Ιουλίου 2015.

Πηγή: Ναυτεμπορική