Βροχή οι καταγγελίες για εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη

Κατά εκατοντάδες φτάνουν το τελευταίο διάστημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης οι καταγγελίες πολιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των αυτοκινήτων που εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους στους δρόμους και σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης, με αποτέλεσμα συχνά να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία ή στη διέλευση των πεζών, αλλά ακόμη και να δημιουργούνται εστίες μόλυνσης.

 

Το πρόβλημα με τα εγκαταλειμμένα οχήματα έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Κι αυτό διότι πολλοί ιδιοκτήτες, αδυνατώντας να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ή τα ασφάλιστρα και γενικότερα να ανταποκριθούν στο κόστος συντήρησης των αυτοκινήτων τους, επιλέγουν να τα ακινητοποιούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διάφορα σημεία της πόλης.

«Κανονικά όσοι παραδίδουν τις πινακίδες κυκλοφορίας ή κάνουν δήλωση ακινησίας οχήματος είναι υποχρεωμένοι βάσει και σχετικής υπεύθυνης δήλωσης που καταθέτουν στην εφορία να σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο. Ωστόσο οι περισσότεροι πολίτες δεν είναι συνεπείς απέναντι σε αυτήν την υποχρέωση και απλώς εγκαταλείπουν το αυτοκίνητό τους ακινητοποιημένο στους δρόμους της πόλης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες από τη γειτονιά, αφού καταλαμβάνονται σε μόνιμη βάση πολύτιμες θέσεις στάθμευσης, αλλά και συχνά προκαλούνται προβλήματα στην κίνηση των πεζών», εξηγούν οι υπεύθυνοι του αρμόδιου τμήματος του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τις περισσότερες φορές ακόμη και έπειτα από καταγγελίες για κάποιο αυτοκίνητο που εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία οι δημοτικές υπηρεσίες δεν μπορούν να δώσουν λύση, καθώς, για να προχωρήσουν στην απομάκρυνσή του, αυτό πρέπει να είναι ακινητοποιημένο στο ίδιο σημείο για διάστημα τριών μηνών.

Πολλαπλασιάστηκαν οι καταγγελίες

Την τελευταία διετία οι καταγγελίες που δέχεται ο δήμος Θεσσαλονίκης για εγκαταλειμμένα οχήματα έχουν πολλαπλασιαστεί. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι κατά το περασμένο έτος οι αρμόδιες υπηρεσίες του κεντρικού δήμου δέχτηκαν περισσότερες από 1.850 καταγγελίες και το 2013 2.400!
Οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης μετά τον εντοπισμό κάποιου εγκαταλειμμένου αυτοκινήτου επικολλούν σε εμφανές σημείο του ειδικό υπηρεσιακό έγγραφο, προειδοποιώντας τον κάτοχό του να το απομακρύνει μέσα σε 45 ημέρες. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος, όπως προβλέπεται από το νόμο, ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στην απομάκρυνση του αυτοκινήτου και στη μεταφορά του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας που έχει αναλάβει το σύστημα διαχείρισης εγκαταλειμμένων οχημάτων.

Εκατοντάδες απομακρύνσεις

Κάθε χρόνο το αρμόδιο τμήμα του δήμου Θεσσαλονίκης προχωρά στην απομάκρυνση από τους δρόμους της πόλης εκατοντάδων εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων. Μόνον πέρυσι αποσύρθηκαν 200 οχήματα, ενώ κατά την τριετία που προηγήθηκε απομακρύνθηκαν περισσότερα από 1.000 εγκαταλειμμένα οχήματα.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι εκτός από αυτοκίνητα και δίκυκλα τα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης πολλές φορές στο παρελθόν έχουν κληθεί να μεταφέρουν από κοινόχρηστους χώρους της πόλης τρέιλερ και μηχανήματα έργων, καντίνες, ακόμη και βάρκες ή τροχόσπιτα!
Ειδικότερα μέσα στο 2013 από τους δρόμους της πόλης απομακρύνθηκαν 200 αυτοκίνητα, 55 δίκυκλα, ένα τρέιλερ και μία βάρκα. Το 2012 απομακρύνθηκαν 261 αυτοκίνητα, 65 δίκυκλα, όπως επίσης μία βάρκα και ένα μηχάνημα έργου. Έναν χρόνο νωρίτερα τα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης είχαν απομακρύνει από τους δρόμους 450 αυτοκίνητα, 128 δίκυκλα και ένα τροχόσπιτο.

«Νεκροταφεία» αυτοκινήτων

Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς έχει επισημάνει ότι από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης εφαρμόζεται ένα στοχευμένο πρόγραμμα, ώστε οι δρόμοι της πόλης να μην αντιμετωπίζονται σαν «νεκροταφεία» αυτοκινήτων.

Όπως έχει υπογραμμίσει ο κ. Παππάς, τα εγκαταλειμμένα οχήματα επιβαρύνουν το έντονο πρόβλημα της έλλειψης ελεύθερων χώρων, συχνά αποτελούν εστίες μόλυνσης, καθώς και «παγίδες» για πεζούς και οχήματα. Εξάλλου πολλές φορές τα αυτοκίνητα που εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους εμποδίζουν τη διέλευση ανθρώπων με αναπηρίες ή και την κίνηση των απορριμματοφόρων του δήμου Θεσσαλονίκης ή άλλων οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει τη συνεργασία και των ίδιων των πολιτών, ώστε το πρόβλημα να περιοριστεί.

Εξάλλου ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει απευθύνει κάλεσμα σε όσους πολίτες εντοπίζουν εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα να δηλώνουν τα σχετικά στοιχεία στα e-mail info@thessaloniki.gr ή kathariotita@thessaloniki.gr ή στα γραφεία καθαριότητας των κατά τόπους δημοτικών κοινοτήτων.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία