Βρυξέλλες: Καμία συνέπεια για τους Έλληνες παραγωγούς

Δεν υφίστανται, στην παρούσα φάση, συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναστείλει προσωρινά την εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού που αφορά τη διανομή αποζημιώσεων της τάξεως των 125 εκατ. ευρώ σε Ευρωπαίους παραγωγούς, οι οποίοι εθίγησαν από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Ρωσία, συνεπεία της κρίσης στην Ουκρανία.

 

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών, από ελληνικής πλευράς, δεν έχουν προς το παρόν υποβληθεί αιτήσεις αποζημίωσης βάσει του εν λόγω κανονισμού. Αντιθέτως έχουν υποβληθεί βάσει του κανονισμού που αφορούσε τα ροδάκινα κ.α., η εφαρμογή του οποίου δεν ανεστάλη.

 

Το θέμα της αναστολής της εφαρμογής του πρώτου κανονισμού αναμένεται να συζητηθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο σήμερα στις Βρυξέλλες και προκλήθηκε επειδή οι αιτήσεις αποζημιώσεων, που σε μεγάλο βαθμό προήλθαν από Πολωνούς παραγωγούς, υπερέβησαν σημαντικά τα 125 εκατ ευρώ. Οι τελικές αποφάσεις επί του θέματος θα υιοθετηθούν τάχιστα, ίσως και εντός των προσεχών ημερών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.