Welt: Τα επτά σενάρια για την Ελλάδα

Η Ελλάδα θα είχε φύγει προ πολλού από την Ευρωζώνη εάν τον πρώτο λόγο είχει ο γερμανός Υπ. Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε σημερινό της δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει η καγελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

 

Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχουν επτά πιθανά σενάρια, από εκείνο της βοήθειας από τους εταίρους, μέχρι και Grexit, τα οποία αναλύει η γερμανική εφημερίδα.

 

1. Η βοήθεια έρχεται

 

Το σενάριο: Η Ελλάδα συμφωνεί με τους ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ σε ένα νέο πακέτο στήριξης μέχρι το τέλος Ιουνίου. Η τελευταία δόση του δεύτερου μνημονίου θα γίνει με κάποια καθυστέρηση. Η Αθήνα τελικά θα συμφωνήσει σε ένα τρίτο μνημόνιο ύψους 30 έως 50 δισ. ευρώ.

Πλεονεκτήματα: Η Ελλάδα σώζεται για μία ακόμη φορά. Η ευρωζώνη επίσης. Η χώρα τους επόμενους μήνες θα έχει την ευκαιρία μίας οκονομικής ανάπτυξης. Απαραίτητο είναι ωστόσο η κυβέρνηση της χώρας να εφαρμόσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που θα προωθούν την ανάπτυξη και θα κάνουν την οικονομία περισσότερο ευέλικτη

Μειονεκτήματα: Οι κίνδυνοι από το ελληνικό πακέτο διάσωσης για τους δανειστές θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Στην περίπτωση ενός πακέτου ύψους 50 δισ. ευρώ, οι γερμανοί φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 13,5 δισ. ευρώ. Αλλά το πρόβλημα είναι το εξής: Οι Έλληνες καλούνται ξανά να δώσουν υποσχέσεις τις οποίες αργότερα δεν θα τηρήσουν.

Η πιθανότητα επαλήθευσης (αυτού του σεναρίου) υψηλή.

 

2. Πτώχευση με «κερκόπορτα»

Το σενάριο: Η ΕΕ και η Ελλάδα δεν συμφωνούν στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η Αθήνα δεν μπορεί πλέον να αποπληρώσει τις δόσεις της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Η χώρα χρεοκοπεί. Η ΕΚΤ επιβάλλει έλεγχο κεφαλαίων και δίνει διορία να συμφωνήσει με τους εταίρους της.

Πλεονεκτήματα: Ενα τέτοιο σενάριο πολλοί ειδικοί το θεωρούν διόλου απίθανο (…) Εφαρμόστηκε στην Κύπρο πριν από δύο χρόνια με επιτυχία.

Μειονεκτήματα: Τέτοια σκληρά μέτρα έχουν υψηλό ρίσκο. Ο έλεγχος κεφαλαίων μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στην οικονομία της χώρας. Στην πραγματικότητα είναι ένα σενάριο που μπορεί να φαντάξει ως προσωρινή λύση.

Πιθανότητα: υψηλή

 

3. Παράλληλο νόμισμα

Το σενάριο: Για τους Έλληνες αυτή είναι μία πικρή πιθανότητα. Η Ελλάδα θα είναι αντιμέτωπη με χρεοκοπία και αδυναμία να πληρώσει τους μισθούς του Δημοσίου. Ετσι η κυβέρνηση θα έχει την επιλογή να πληρώσει τους υπαλλήλους με IOU που έχουν ανταπόκριση μόνο στην εσωτερική αγορά. Ετσι μπορεί να εισάγει παράλληλο νόμισμα, το «Geuro», όπως το έχει χαρακτηρίσει το πρώην στέλεχος της Deutsche Bank, Τόμας Μάιερ.

Πλεονεκτήματα: Η χώρα θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις πληρωμές μισθών και παράλληλα θα έχει αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Μειονεκτήματα: Η ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων θα είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη και το παράλληλο νόμισμα θα υποτιμηθεί σημαντικά σε απέναντι στο ευρώ. Αυτό αναμένεται να προκαλέσει πολιτική αναταραχή, όπως εκτιμά στέλεχος της Berenberg Bank.

Πιθανότητα: Μεσαία

 

4. Τύπωση ευρώ

 

Το σενάριο: Σενάρια τρόμου υπάρχουν από την ώρα που ξέσπασε η κρίση του ευρώ με την Ελλάδα ως σημείο αναφοράς. Μην μπορώντας να πληρώσει τις υποχρεώσεις της στο δημόσιο, το χάος θα είναι βέβαιο. Μπροστά στο χάος, οι Έλληνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Νομισματοκοπείο τους και να τυπώσουν ευρώ. Το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα αποκαλυφθεί η απάτη.

Πλεονεκτήματα: Οι Έλληνες μπορούσαν αρχικά να πληρώσουν τα χρέη τους προς τους δανειστές. Επίσης να πληρώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις. Οι Έλληνες τουλάχιστον θα έλυναν βραχυπρόθεσμα προβλήματα.

Μειονεκτήματα: Θα ήταν η απόλυτη προσβολή προς την υπόλοιπη ευρώπη. «Θα ήταν το πολιτικό τέλος της Ελλάδας στην Ευρώπη», λέει ο οικονομολόγος Χόλγερ Σμίντινγκ.

Πιθανότητα: Εξαιρετικά χαμηλή

 

5. Συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ

 

Το σενάριο: Ενα ενδεχόμενο που κανείς δεν επιθυμει. Και για κανείς δεν μιλά για αυτό. Αν κατά το δημοψήφισμα για το οποίο μιλά ο πρωθυπουργός. Αλέξης Τσίπρας, ο λαός απορρίψει το πρόγραμμα διάσωσης, τότε θα σημάνει εκ των πραγμάτων αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Πλεονεκτήματα: Μια συντεταγμένη έξοδο μπορεί κανείς να τη σχεδιάσει και έτσι να περιοριστούν οι πιθανότητες να υπάρξει χάος στη χώρα. Επίσης η Αθήνα και η ευρωζώνη θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στους τρόπους που θα μπορέσει να βοηθηθεί ακολούθως η Ελλάδα.

Μειονέκτημα: είναι ότι οι δημοσιονομικές συνέπειες μιας συντεταγμένης εξόδου είναι ίδιες με αυτές μιας άτακτης.

Πιθανότητες να συμβεί: μικρές

 

6. Η Ελλάδα στρέφεται στη Μόσχα

 

Το σενάριο: Στην περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της η Ελλάδα έχει ένα τελευταίο καταφύγιο: τη βοήθεια από τη Ρωσία.

Πλεονεκτήματα: Η Αθήνα, έστω και προσωρινά, θα λύσει τα οικονομικά της προβλήματα, αλλά και θα αποφύγει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της.

Μειονεκτήματα: Η Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει ανταλλάγματα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Στρατιωτικές βάσεις, λιμάνια ή θα απαιτήσει από την Ελλάδα να ασκήσει το βέτο στην ΕΕ εναντίον των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, με αποτέλεσμα η Αθήνα να απομονωθεί.

Πιθανότητα: Πολύ μικρή

 

7. Grexit

 

Το σενάριο: Η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν καταλήγουν σε συμφωνία τους επόμενους μήνες. Η ΕΕ παύει τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα και η ΕΚΤ σταματά τη βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες. Η χώρα και το τραπεζικό της σύστημα χρεοκοπούν.

Πλεονέκτημα: Καλύτερα ένα φοβερό τέλος παρά φόβος χωρίς τέλος. Η Ελλάδα εκτός ευρώ θα μπορέσει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και η Ευρώπη θα αποδείξει ότι οι κανόνες της σημαίνουν κάτι.

Μειονέκτημα: Ααπό δημοσιονομική άποψη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα θα είναι μια καταστροφή, ενώ οι συνέπειες για την Ευρώπη δεν είναι γνωστές.

Πιθανότητα: Μέτρια