Χαστούκι στη Σκωτία: Το καλύτερο ουίσκι είναι…

Χαστούκι φαίνεται πως δίνει η Ιαπωνία στην βιομηχανία του σκοτσέζικου ουίσκι καθώς ένα single malt από την Άπω Ανατολή ανακηρύχθηκε το καλύτερο του κόσμου.

 

Το Yamazaki Single Malt Sherry 2013 πήρε τον τίτλο από τον δημιουργό της Βίβλου των Ουίσκι, Jim Murray, που το περιγράφει ως ένα έργο «απίστευτα κοντά στη μεγαλοφυία».

Για πρώτη φορά στην διάσημη έκδοση του 2015 δεν περιλαμβάνεται κανένα σκοτσέζικο ουίσκι στην πρώτη πεντάδα.

Το Yamazaki Single Malt, από το παλαιότερο αποστακτήριο της Ιαπωνίας που χρονολογείται από το 1923, πήρε 97,5% και χαιρετίστηκε για το «λεπτό άρωμά του» και το τελείωμα από «ελαφρά και απαλά μπαχαρικά».

Σύμφωνα με τον ειδικό πάντως, αυτό θα πρέπει να «ξυπνήσει» λίγο τον κλάδο της Σκωτίας. Κατηγορεί δε τους παραγωγούς πως απομακρύνθηκαν από το νόημα και προσθέτει πως το Yamazaki είναι ένα ουίσκι που κανένα Σκωτσέζικο δεν μπορεί ούτε καν να φτάσει.

Ο Murray δήλωσε πως δοκίμασε δεκάδες σκωτσέζικα ουίσκι μεταξύ των 4.700 ποικιλιών που γεύτηκε από όλο τον κόσμο για την Βίβλο του, του 2015.

Σε μια σκληρή κριτική προς την σκοτσέζικη βιομηχανία, διαμαρτύρεται: «Που είναι τα πολύπλοκα ουίσκι στο άνθος της ζωής τους;» την ώρα που θρηνεί για την έλλειψη καινοτομίας στον σημερινό κλάδο.

Το ουίσκι Yamazaki, έχουν παρασκευαστεί μόνο 18.000 φιάλες, πωλείται σε εξειδικευμένα καταστήματα του εξωτερικού για 100 περίπου λίρες.