Ξενογιαννακοπούλου για Ταμείο Ανάκαμψης: Δεν έδωσε καμία μάχη ο Μητσοτάκης – Υπάρχουν τρεις αρνητικές οπισθοχωρήσεις

Την άποψη ότι υπάρχουν τρεις αρνητικές οπισθοχωρήσεις στη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, εξέφρασε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να εξωραΐσει τις οπισθοχωρήσεις (μείωση χορηγήσεων, μείωση προγραμμάτων για την Υγεία, έμμεσος δημοσιονομικός έλεγχος ακόμη και από χώρες εκτός ευρωζώνης) προκειμένου να βρει άλλοθι για πολιτικές με νεοφιλελεύθερο, όπως είπε, πρόσημο.

«Οι χορηγήσεις που ως χώρα και ως Νότος μας ενδιέφεραν ιδιαίτερα αντί δανεισμού, μειώθηκαν στα 390 δισ. ευρώ από τα αρχικά 500 δισ. ευρώ. Η μείωση σε ειδικά προγράμματα όπως το πρόγραμμα Υγείας για την στήριξη των εθνικών συστημάτων Υγείας, την ώρα που η πανδημία είναι ακόμα μπροστά μας το περίφημο «χειρόφρενο» όπως χαρακτηρίστηκε, κάτι πρωτάκουστο σε ευρωπαϊκά προγράμματα που οδηγεί σε «μνημονιακή» αντιμετώπιση. Πλέον, δεν θα αποφασίζει μόνη της η ΕΕ, αλλά μία επιτροπή όλων των κρατών μελών εάν έχουν τηρηθεί στόχοι και ορόσημα. Μπαίνει έλεγχος σκοπιμότητας και έμμεσα δημοσιονομικός έλεγχος από άλλα κράτη μέλη. Και αν υπάρχει διαφωνία το θέμα θα πηγαίνει σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από τον έλεγχο που υπήρχε από το Eurogroup και το EuroWorkingGroup τώρα περνάμε σε έλεγχο από όλες τις χώρες, ακόμη και αυτές που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη και δεν έχουν τις ίδιες αγωνίες για την συνοχή της», σημείωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ξενογιαννακοπούλου: Η πολιτική Μητσοτάκη ήταν εξ αρχής μνημόνιο
Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός ήταν ωσεί παρών στις Βρυξέλλες καθώς δεν ήθελε να συγκρουστεί με την γερμανική προεδρία και το ευρωπαϊκό κατεστημένο. «Αλλά τώρα θα έχει ένα άλλοθι για τις διάφορες πολιτικές με νεοφιλελεύθερο πρόσημο, θα τις παρουσιάζει ως απαραίτητες, ως ορόσημο και στόχο για την εκταμίευση χρημάτων».

«Η πολιτική Μητσοτάκη ήταν εξ αρχής μνημόνιο, η ΝΔ το ήθελε γιατί είναι η δική της αντίληψη για την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις, συνέχισε η ίδια. Τώρα, με την ευκαιρία της κρίσης της πανδημίας, εφαρμόζει λογική ανοσίας της αγέλης στην οικονομία, αφήνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην τύχη τους και κάνει πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων», κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή: iefimerida.gr