Χιλιάδες διαδηλωτές είπαν «όχι» στον εξτρεμισμό

Eκκωφαντικό «όχι» στον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και τον φόβο είπαν το Σάββατο περίπου 230.000 άνθρωποι διαδηλώνοντας σε πολλές πόλεις της Γαλλίας για να αποτίσουν φόρο τιμής στα 17 θύματα των επιθέσεων που βύθισαν τη χώρα στο πένθος τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

Η μαζικότερη συγκέντρωση καταγράφθηκε στην Τουλούζη (νοτιοδυτικά) όπου περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία, την οποία διέκοπταν μόνο τα χειροκροτήματα ενώ οι συμμετέχοντες κρατούσαν αφίσες και πανό που έγραφαν κυρίως την φράση «Είμαι κι εγώ Σαρλί», το σύνθημα που αναφέρεται στην επίθεση εναντίον της εφημερίδας Σαρλί Εμπντό όπου 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

«Τάσσομαι κατά του ρατσισμού», «τάσσομαι υπέρ του διαχωρισμού της θρησκείας από το κράτος» έγραφαν επίσης τα πανό των διαδηλωτών που πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης η οποία πριν από 3 χρόνια είχε συγκλονιστεί από τις 7 δολοφονίες που είχε διαπράξει σε μία εβδομάδα ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μεράχ.

Στη Ναντ (δυτικά) 30.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία, πίσω από ένα πανό με το σύνθημα «Να ζούμε μαζί, ελεύθεροι, ίσοι και αλληλέγγυοι».

Στο Πο (νοτιοδυτικά) τουλάχιστον 30.000 διαδηλωτές- σχεδόν 40.000 σύμφωνα με τη δημοτική αρχή που οργάνωσε τη συγκέντρωση- πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία.

«Πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο λαϊκό κίνημα (…). Είναι όμορφο και σημαντικό, απείρως πολύτιμο» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κεντρώος δήμαρχος Φρανσουά Μπαϊρού.
Επικεφαλής της πορείας ήταν μαθητές λυκείου που κρατούσαν ένα πανό με το σύνθημα «είμαστε όλοι Σαρλί».

 

Στο Μπεσανσόν (δυτικά) οι συμμετέχοντες έφθασαν τους 20.000, στην Ορλεάνη (κεντρικά) ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 20.000 ανθρώπους.

Στη Νίκαια, νοτιοανατολικά, τουλάχιστον 23.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις σε μια μαζική διαδήλωση δεδομένου του ότι η πόλη αριθμεί 350.000 κατοίκους.

 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν σήμερα μέρος σε πορεία κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στη Δρέσδη, κέντρο των εκδηλώσεων του κινήματος PEGIDA κατά των μεταναστών.

“Δεν θα επιτρέψουμε το μίσος να μας χωρίσει”, δήλωσε η δήμαρχος της πόλης Χέλμα Ορόζ μπροστά σε ένα πλήθος 35.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση που οργανώθηκε από την κυβέρνηση της Σαξωνίας και την πόλη της Δρέσδης.

 

Το κίνημα PEGIDA (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) οργανώνει κάθε εβδομάδα στην πόλη συγκεντρώσεις με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων γερμανών πολιτών, που έφθασαν τις 18.000 την περασμένη Δευτέρα.

Η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ καταδίκασε τις αντι-μουσουλμανικές αυτές διαδηλώσεις, κάλεσε τους Γερμανούς να γυρίσουν την πλάτη τους στο κίνημα και αποκάλεσε τους επικεφαλής του ρατσιστές έμπλεους μίσους.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των Γερμανών αισθάνεται ότι απειλείται από το Iσλάμ.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι δημιούργησαν ανησυχίες για την ενίσχυση των κινημάτων κατά των μεταναστών στην Ευρώπη και την πυροδότηση ενός πολέμου για τη θέση της θρησκείας και της εθνικής ταυτότητας στην κοινωνία.

Η Αγγελα Μέρκελ τόνισε σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση της Χρτιανοδημοκρατικής Ενωσης στο Αμβούργο σήμερα την ανάγκη για διαπολιτισμικό διάλογο και τάχθηκε κατά των προκαταλήψεων.”Εχουμε κάνει σαφές ότι τα γεγονότα στη Γαλλία, η βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση, αποτελούν πρόκληση για όλους εμάς, για τις αξίες που πρεσβεύουμε , για να αγνωιστούμε γι΄αυτές”, είπε καλώντας τους πολίτες να διαχωρίσουν το ισλάμ από τους φανατικούς της θρησκείας.

 

Την Κυριακή πραγματοποιείται στο Παρίσι μεγάλη πορεία για την δημοκρατία και την ελευθέρια του Τύπου, στην οποία θα συμμετάσχουν πολλοί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.