Χωρίς κονδύλια, κλείνει το Πανεπιστήμιο

«Εάν δεν δοθούν πρόσθετα κονδύλια, το 2ο εξάμηνο του 2015 το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει», τόνισαν χθες οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ ζήτησαν να επιστρέψουν και οι 399 διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας, κάνοντας λόγο για ανικανότητα από την πλευρά της Πολιτείας να διαχειριστεί το πρόβλημα.

 

Στη συνέντευξη εκτός από τις πρυτανικές αρχές έδωσαν το «παρών» κοσμήτορες σχολών, μέλη ΔΕΠ και διοικητικοί υπάλληλοι όπου όλοι περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πανεπιστήμιο, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης αλλά και της διαθεσιμότητας.

 

Ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα με την καθαριότητα, προτείνοντας να έρθουν στο ΕΚΠΑ με μετάταξη οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

 

Μείωση 74%

Για το θέμα της υποχρηματοδότησης, οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ επεσήμαναν ότι από το 2009 έως σήμερα, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 74% ενώ μόνο την τελευταία χρονιά μειώθηκε κατά 17% σε σχέση με την προηγούμενη.

 

«Από τα 44 εκατομμύρια ευρώ του 2009 φτάσανε στα 11,3», ανέφερε ο κ. Φορτσάκης, κάνοντας λόγο για ανήκουστη μείωση. Τα κονδύλια, πρόσθεσε, δεν επαρκούν ούτε για το ηλεκτρικό ούτε για το πετρέλαιο.

 

«Για να βγάλουμε τη χρονιά, χρειάζομαι το λιγότερο άλλα 9,5 εκατ. ευρώ. Διαφορετικά να μας πουν ότι δεν θέλουν δημόσια πανεπιστήμια και να πάμε σπίτι μας». Μάλιστα ο κ. Φορτσάκης υποστήριξε ότι η υποχρηματοδότηση δεν μπορεί παρά να συνδέεται και με την πρόθεση για αναθεώρηση του άρθρου 16.

 

«Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο στόχος. Η υποβάθμιση των σπουδών και η απαξίωση των πανεπιστημίων; Εάν είναι αυτός, θα πρέπει να μας το πουν από την κυβέρνηση», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρύτανης, κ. Πολυμενέας. Για τους διοικητικούς και την απομάκρυνση 399 υπαλλήλων εκ των οποίων οι 142 έχουν τεθεί σε καθεστώς κινητικότητας, ο κ. Φορτσάκης τόνισε πως είναι αναγκαίο να επιστρέψουν όλοι.

 

«Υποτίθεται ότι οι 142 υπάλληλοι θα γύριζαν νωρίτερα στο πανεπιστήμιο αλλά ακόμη τους περιμένουμε. Εχουμε μια πλήρη ανικανότητα από την Πολιτεία που δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση», τόνισε. Υπενθύμισε πως εάν δεν επανέλθουν μέχρι τις αρχές Γενάρη, κινδυνεύουν με απόλυση.

 

Επιθετική γραμμή κράτησε και με το θέμα των μεταγραφών. Εμείς δεχθήκαμε τους νέους φοιτητές, αλλά χτυπάμε καμπανάκι για τη ποιότητα των σπουδών».

 

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα νούμερα με την αύξηση των φοιτητών λόγω μεταγραφών ξεπερνούν κάθε όριο, όπως στην Ιατρική όπου αρχικά εισήχθησαν 168 και μετά τη διαδικασία των μεταγραφών, φτάνουν τους 460.

 

«Ξεχείλισε το ποτήρι»

Ο αντιπρύτανης κ. Μπουραζέλης σημείωσε ότι με το θέμα των μεταγραφών «ξεχείλισε το ποτήρι», ενώ αναφέρθηκε και σε ένα πρόσθετο πρόβλημα, αυτό της μη αναπλήρωσης όσων μελών ΔΕΠ συνταξιοδοτούνται. Από την πλευρά του ο έτερος αντιπρύτανης, κ. Καλοκαιρινός, είπε ότι πολλά εργαστηριακά τμήματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον αυξημένο αριθμό φοιτητών.

 

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, οι πρυτανικές αρχές, μαζί με κοσμήτορες σχολών, μέλη ΔΕΠ αλλά και διοικητικούς υπαλλήλους συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, και σχημάτισαν μία ανθρώπινη αλυσίδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότηση και τη διαθεσιμότητα σχεδόν 400 διοικητικών υπαλλήλων.