Χρέωναν ακόμη και γυναικολογικές εξετάσεις σε…άνδρες

Παράνομες νοσηλείες για τον ίδιο ασφαλισμένο σε διαφορετικά νοσοκομεία την ίδια χρονική περίοδο, νοσηλεία ενηλίκων σε μονάδες νεογνών, ακόμη και γυναικολογικές εξετάσεις που χρεώνονταν σε άνδρες ασθενείς.

 

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις κραυγαλέες απάτες οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τον έλεγχο που διενήργησαν ιδιωτικές εταιρείες για λογαριασμό του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και αφορούν χρεώσεις για το 2013 από ιδιωτικές κλινικές.

 

Τα αποτελέσματα του ελέγχου έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, παρουσία των τριών προκατόχων του, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λυκουρέντζου, συμπληρώνοντας ότι ο έλεγχος θα επεκταθεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, ενώ όπως τόνισε, κάθε περίπτωση θα εξεταστεί και οι φάκελοι θα πάνε στον εισαγγελέα.

 

«Το ελάχιστο μέτρο θα είναι η διακοπή της συμβάσεως» διαβεβαίωσε ο υπουργός.

 

Μεταξύ άλλων, οι ελεγκτές εντόπισαν παράνομες νοσηλείες σε διαφορετικά νοσοκομεία την ίδια χρονική περίοδο για τον ίδιο ασφαλισμένο και χρεώσεις για εξωτερικές υπηρεσίες σε ασθενείς που νοσηλεύονταν, ή πρόσθετες χρεώσεις για υπηρεσίες που καλύπτονταν από το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο.

 

Από τους ελέγχους προέκυψε επίσης ότι κλινικές χρέωναν γυναικολογικά περιστατικά για άνδρες ασθενείς και το αντίστροφο. Επίσης, καταγράφηκαν χρεώσεις για εγκυμοσύνη σε γυναίκες άνω των 60 ετών και σε παιδιά κάτω των 10 ετών, ενώ άλλοι εμφάνισαν νοσηλεία ενηλίκων σε μονάδες εντατικής νεογνών.

 

Το πόρισμα των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών, που παραδόθηκε στον υπουργό στα τέλη του Σεπτεμβρίου, αφορά χρεώσεις υπηρεσιών κλειστής περίθαλψης, σε ποσοστό 91% επί του συνόλου των χρεώσεων. Για το υπόλοιπο 9% η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο μήνα, ενώ στα τέλη του τρέχοντος μηνός θα ολοκληρωθεί και ο έλεγχος στα διαγνωστικά κέντρα.

 

Αναλυτικά, ελέγχθηκαν 444.041 περιστατικά κλειστής περίθαλψης σε 101 ιδιωτικές κλινικές, που αναλογούν σε 286,16 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό ποσό των προτεινόμενων περικοπών εκ μέρους των ελεγκτών ανέρχεται σε 36,3 εκατομμύρια ευρώ, καθώς πρόκειται για χρεώσεις μη επαρκώς αιτιολογημένες.

 

Εντοπίστηκαν κατηγορίες δαπανών που χρεώθηκαν από τους παρόχους, ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων ευρών, και πρόκειται είτε για δαπάνες μη συμβατές με τον Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, είτε για άλλες που έχουν στοιχεία παραβατικής συμπεριφοράς.

 

Ο νυν υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε ότι ο ίδιος είχε δεχθεί προπηλακισμούς, βίαιες ενέργειες και ύβρεις από κάποιους εξ αυτών που ελέγχθηκαν, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει την προσπάθεια για έλεγχο στις χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ και μιλούσε για ιδιωτικοποίηση του συστήματος.

 

Ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, έκανε λόγο για ελέγχους που θεσμοθετήθηκαν και διενεργήθηκαν σε σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και κατεστημένες συμπεριφορές.