Χριστουγεννιάτικη αγορά: Κοτόπουλο αντί γαλοπούλας, ένα παιχνίδι αντί για πολλά

Λιτό είναι και φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για πολλές οικογένειες στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί οι γεμιστές γαλοπούλες των προηγούμενων ετών να αντικαταστάθηκαν από γεμιστά… κοτόπουλα, που έχουν τη μισή τιμή, αλλά όπως λένε οι έμποροι στις αγορές τροφίμων της πόλης «ο κόσμος φέτος αγοράζει».

 

Περικοπές έγιναν και στα παιχνίδια. Τα δύο και τρία παιχνίδια που έπαιρνε κάθε παιδί άλλα χρόνια αποτελούν πια μια μακρινή ανάμνηση για τους περισσότερους. Οι γονείς στρέφονται σε πιο απλά και πιο οικονομικά παιχνίδια.
 

ΣΤΟ ΚΑΠΑΝΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΔΙΑΝΟ

 

“Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα από πέρυσι. Ο κόσμος θα προτιμήσει αρχικά το φτηνό, όπως είναι το χοιρινό και το κοτόπουλο. Θα αγοράσει και γαλοπούλα βέβαια, βασικό κριτήριο του είναι όμως η ποιότητα σε σχέση με την τιμή”, ανέφερε στη “Μ” ο κ. Δημήτρης Στεφανουδάκης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στην αγορά Καπάνι. Οι τιμές για άλλη μία χρονιά παρουσιάζουν σημαντική διακύμανση και δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να εξοικονομήσει χρήματα.

Επιπλέον, υπάρχει ένα εύρος επιλογών και προσφορών στα κρέατα, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν οι καταναλωτές με… διαφορετικό βάρος βαλαντίου. Ταυτόχρονα, υπάρχει πτώση των τιμών των κρεάτων σε μερικές επιχειρήσεις κατά 1 ευρώ, η οποία έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε σχέση με τα περσινά Χριστούγεννα.

Όπως υπολόγισε ο κ. Παρασκευάς Χατζηαγόρου, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στην αγορά Μοδιάνο, “το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος κοστίζει περίπου 30 ευρώ για 6 άτομα”. Η κίνηση στην αγορά κυμαίνεται στα ίδια και σε μικρότερα επίπεδα με πέρυσι, ενώ υπάρχουν και μερικοί… αισιόδοξοι, σύμφωνα με τους οποίους η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με άλλες χρονιές. “Ο κόσμος φέτος αγοράζει. Φυσικά θα κοιτάξει και το πορτοφόλι του, αλλά θα αγοράσει. Άλλωστε, τα Χριστούγεννα είναι οικογενειακή γιορτή, που κάθε ελληνική οικογένεια κάνει τραπέζι”, ανέφερε στη “Μ” ο κ. Ιάσωνας Παντελιάδης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στην αγορά Καπάνι.

 

ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΟ

 

Συγκρατημένοι είναι τη φετινή χρονιά, όπως και πέρυσι, οι θεσσαλονικείς καταναλωτές, οι οποίοι έσπευσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα τρόφιμα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά με μέτρο. “Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για εμάς αποτελεί παράδοση. Θα αποφύγω να αγοράσω κάτι ακριβό και για αυτό κάνω πιο πριν έρευνα αγοράς προκειμένου να βρω τα απαραίτητα προϊόντα σε καλύτερη τιμή” δήλωσε στη “Μ” η κ. Ιωάννα Κυρζόγλου. Οι επιλογές των καταναλωτών καθοδηγούνται αποκλειστικά από τις τιμές των καταστημάτων, ενώ ακόμη και για τα είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα, κάνουν εξονυχιστική έρευνα αγοράς και επισκέπτονται ακόμη και πάνω από δύο καταστήματα συγκρίνοντας τιμές και επιλέγοντας προσεκτικά τα τρόφιμα του χριστουγεννιάτικο τραπεζιού. “Σε τέτοιους καιρούς λιτότητας, το κάθε νοικοκυριό υπολογίζει και το τελευταίο ευρώ για να αντεπεξέλθει στα έξοδά του. Φέτος εγώ αρκέστηκα στο να αγοράσω τα βασικά τρόφιμα και τίποτε άλλο”, ανέφερε ο κ. Πρόδρομος Κωνσταντινίδης.

Παράλληλα, το ξενόφερτο έθιμο της γαλοπούλας φαίνεται πως απομακρύνεται για πολλές οικογένειες, που στρέφονται σε πιο φθηνές λύσεις όπως π.χ. το ντόπιο κοτόπουλο, που έχει τη μισή τιμή. Όπως ανέφεραν στην πλειοψηφία τους οι καταναλωτές, το χωριάτικο κοτόπουλο είναι εξίσου, αν όχι πιο νόστιμο από τη γαλοπούλα και επιπλέον κοστίζει πολύ λιγότερα.
 

ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

 

Οι έμποροι παιχνιδιών από την πλευρά τους ελπίζουν η αγορά να “κλείσει” στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2013, ισοφαρίζοντας τις απώλειες του τζίρου από τις αρχές του μήνα. “Τα Χριστούγεννα είναι η χαρά των παιδιών. Μπορεί τους υπόλοιπους μήνες να μην έχουμε αρκετή δουλειά, αλλά τα Χριστούγεννα το αντισταθμίζουν αυτό”, δήλωσε ο κ. Λάμπρος Ταχματζίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος παιχνιδιών επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας.

Η αυξημένη κίνηση των τελευταίων ημερών είναι αυτή η οποία θα “σώσει” την παρτίδα για πολλούς καταστηματάρχες. Άλλωστε πολλοί καταναλωτές προτιμούν κάθε χρόνο να κάνουν τα ψώνια τους την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. “Όλα τα μαγαζιά με παιχνίδια έχουμε κίνηση τις ημέρες πριν από τις γιορτές. Πολλοί γονείς δουλεύουν πιο πριν, ενώ ο καταναλωτής πρέπει πρώτα να αντιληφθεί το χριστουγεννιάτικο κλίμα για να κάνει τις αγορές του” ανέφερε ο κ. Γιάννης Ξανθόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος παιχνιδιών επί της οδού Παπαναστασίου. Φυσικά, μέχρι τελευταία στιγμή περιμένουν και το δώρο Χριστουγέννων, όσοι εξακολουθούν να το λαμβάνουν. “Τα τελευταία χρόνια προτιμούνται τα απλά παιχνίδια. Κούκλες για τα κορίτσια και απλά φιγούρες για τα αγόρια” προσθέτει. Παράλληλα, όπως τονίζεται από τους περισσότερους καταστηματάρχες, έχουν περάσει προ πολλού οι εποχές που οι γονείς αγόραζαν περισσότερα από ένα παιχνίδι για κάθε παιδί.

 

Προσφορές Ανταγωνισμός…από τα σούπερ μάρκετ

 

Ικανοποίηση υπάρχει στον εμπορικό κόσμο για την περασμένη Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, κατά την οποία λειτούργησε κανονικά η αγορά, καθώς η κίνηση των καταναλωτών ήταν μεγάλη και αυτό ευελπιστούν ότι θα συμβεί και την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ορισμένοι έμποροι τονίζουν ότι ο φετινός “εχθρός” τους δεν είναι η οικονομική κρίση αλλά ο ανταγωνισμός τους με μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ λόγω των προσφορών τους ενόψει εορτών.

 

Πηγή: Μακεδονία