Χρωστάς στην εφορία; Είσαι ύποπτος για «ξέπλυμα» χρήματος! – Δείτε πότε θα δεσμεύονται λογαριασμοί και ακίνητα

Σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων για μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ ή για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο άνω των 10.000 ευρώ, καθώς θα συνδέονται ως ύποπτοι για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», θα μπορούν να προχωρούν οι αρμόδιες αρχές, όπως προκύπτει από εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

 

Ενδεικτικό της αυστηρότητας είναι και το ότι, ούτε η εφορία μπορεί να επισπεύσει πλειστηριασμούς ακινήτων που έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο υποθέσεων που σχετίζονται με «μαύρο χρήμα». Με εγκύκλιό της προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες, η Κ. Σαββαΐδου ζητά να εφαρμοστούν οι διατάξεις που υποχρεώνουν ΔΟΥ και Ελεγκτικά Κέντρα να ενημερώνουν την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες η οποία με τη σειρά της μπορεί να προβεί σε δραστικά μέτρα.

 

Τα αδικήματα φοροδιαφυγής που σχετίζονται με πράξεις νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομες δραστηριότητες είναι:

 

[1] Μη ή ανακριβής απόδοση ΦΠΑ, παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του ΦΠΑ που συμψηφίστηκε ή δεν αποδόθηκε, υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

 

[2] Μη έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή εφόσον η συνολική αξία εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, καθώς και μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείων καθ’ υποτροπή εντός τριετίας από τον εντοπισμό της παράβασης για πρώτη φορά.

 

[3] Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων τόκων ή προσαυξήσεων υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, με την εξαίρεση της μη καταβολής χρεών από χρηματικές ποινές ή πρόστιμα από δικαστήρια ή διοικητικές αρχές.

 

[4] Μη υποβολή δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει σε κάθε διαχειριστική περίοδο τις 15.000 ευρώ, καθώς και η αποφυγή πληρωμής φόρου πλοίων.

 

Εφόσον ελεγκτικά κέντρα και ΔΟΥ διαπιστώνουν τέτοιες παραβάσεις οφείλουν να το αναφέρουν στην Αρχή ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, εφόσον το ποσό των παραβάσεων όλων των παραπάνω αδικημάτων υπερβαίνει αθροιστικά τις 50.000 ευρώ.

 

Παράλληλα η Αρχή πρέπει να ενημερώνει μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες τη ΓΓΔΕ για περιπτώσεις δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων σχετικών με νομιμοποίηση εσόδων από φορολογικά αδικήματα ή αδικήματα μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Πηγή: Έθνος