ΥΠΕΣ Κύπρου: Αυξάνονται τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Κύπρο

Το Υπουργείο Εσωτερικών με τη βοήθεια της ΕΕ προχωρεί στη δημιουργία ακόμα ενός ή δύο κέντρων υποδοχής προσφύγων χωρητικότητας περίπου 1000 ατόμων, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από ενημερωτική συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι έχουν βελτιωθεί πολύ οι υποδομές για τους πρόσφυγες στην Κοφίνου, στην οποία φιλοξενούνται 330 άτομα, παρά το γεγονός ότι το κέντρο είναι δυναμικότητας 400 ατόμων.

Σίγουρα, είπε, δεν μπορούν να φιλοξενηθούν όλοι οι αιτητές ασύλου σε κέντρα υποδοχής, αφού αυτή τη στιγμή είναι 15.000, ενώ σε άλλες 15.000 έχει δοθεί καθεστώς προστασίας και γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

«Δρομολογείται και με τη βοήθεια της ΕΕ η δημιουργία ακόμα ενός ή δύο κέντρων υποδοχής με χωρητικότητα περίπου 1000 ατόμων. Γίνεται επίσης επέκταση και στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας “Πουρνάρα” και διαχωρίζεται ένα μέρος του “Πουρνάρα” για πιο ευάλωτες ομάδες. Υπάρχει ένα σχέδιο δράσης στο οποίο συμφωνούμε και με την ίδια την ΕΕ για να προχωρήσουμε», είπε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να γεμίσει η Κύπρος με 30-40 κέντρα υποδοχής και να καταντήσει «αποθήκη ψυχών», παραπέμποντας στην έκφραση του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν μπορούν μικρές χώρες όπως η Κύπρος ή άλλες χώρες στα σύνορα της ΕΕ, με δύσκολες περιοχές όπως η Μ. Ανατολή να λάβουν όλο το προσφυγικό βάρος, ακόμα και των δικαιούχων», είπε. Χρειάζεται ανέφερε ένας πιο ενεργός ρόλος της ΕΕ έτσι ώστε να διασφαλιστούν συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας στις χώρες όπως η Συρία, από τις οποίες προέρχονται οι προσφυγικές ροές. Πρόσθεσε ότι αυτή είναι και η θέση της Κύπρου στα Συμβούλια της ΕΕ όπου μετέχει.

Είπε ακόμα ότι δεν μπορεί ο κανονισμός του Δουβλίνου να φορτώνει μόνο με υποχρεώσεις τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά πρέπει να αναθεωρηθεί και να μπει και ένας μηχανισμός αυτόματης κατανομής των δικαιούχων προστασίας σε όλες της χώρες της ΕΕ και με πρωτοβουλία της ΕΕ να γίνουν περισσότερες συμφωνίες επανεισδοχής με τρίτες χώρες, οι οποίες αρνούνται τους υπηκόους τους.

Παράλληλα παραδέχτηκε ότι τα συστήματα της Κύπρου δεν ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν τέτοιους αριθμούς.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι χρειάζεται να βελτιωθούν οι διαδικασίες που ακολουθεί το Υπουργείο και ότι έχει ληφθεί σειρά μέτρων σε εθνικό επίπεδο και σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ασύλου, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου και να βελτιωθούν οι συνθήκες των χώρων υποδοχής.

Ανέφερε ακόμα ότι έχει αρχίσει ήδη η λειτουργία του Ειδικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας έτσι ώστε οι προδήλως καταχρηστικές αιτήσεις να μπορούν να εκδικάζονται για να μπορούν να γίνονται αποτελεσματικά επιστροφές των μη δικαιούχων που επιβαρύνουν ιδιαίτερα το σύστημα.

ΓΓ ΑΚΕΛ: Ανάγκη για μια νέα πολιτική στο μεταναστευτικό

Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο ΓΓ Αντρος Κυπριανού, έκανε λόγο για ένα ζήτημα που λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, αφού έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό οι ροές που φτάνουν στην χώρα.

Εξέφρασε την θέση ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πορεία που ακολουθεί είναι σε μια αδιέξοδη κατεύθυνση, πρέπει να τερματιστούν οι πόλεμοι, πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ανισότητας που υπάρχουν σε ολόκληρο τον πλανήτη για να δημιουργηθούν οι συνθήκες στους ανθρώπους για να ζουν και να μεγαλώνουν στις χώρες που γεννήθηκαν.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να χαράξει μια διαφορετική πολιτική σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της φιλοξενίας των προσφύγων. Δεν γίνεται, είπε, μια μικρή ομάδα χωρών-μελών της ΕΕ να αναλαμβάνει όλο το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων που φτάνουν στην ΕΕ, αλλά θα πρέπει η πολιτική της ΕΕ να επιμερίζει τους πρόσφυγες στις χώρες, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα, την έκταση τους και κάποια άλλα κριτήρια.

Πρόσθεσε ότι μέχρι να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να διαμορφώσει τέτοιες πολιτικές και να ανταποκριθεί στις ανάγκες οι οποίες υπάρχουν για να εξασφαλιστεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα διαφυλάσσονται και ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Κύπρο θα έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

«Θεωρούμε ότι γίνονται βήματα από πλευράς της Κυβέρνησης, οι ανάγκες όμως έχουν αυξηθεί στο πολλαπλάσιο και θα πρέπει να καταβληθούν πολύ περισσότερες προσπάθειες», είπε.

Σημείωσε ότι οι χώροι φιλοξενίας θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν ή να αυξηθούν έστω και οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων πολιτικού ασύλου να επιταχυνθούν. Όπως είπε το 50% των αιτητών ασύλου φαίνεται ότι ήρθαν στην Κύπρο δια της νομίμου οδού για να εργαστούν και όταν έχασαν την εργασία τους αιτήθηκαν πολιτικού ασύλου. Αυτοί, είπε, ζουν σε βάρος και των υπολοίπων που είναι πραγματικοί πρόσφυγες.

Συνεχάρη το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού όπως είπε τον τελευταίο διάστημα έγιναν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ανέφερε ωστόσο ότι αυτά τα βήματα θα πρέπει να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο έτσι ώστε η ανταπόκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι πιο αποτελεσματική.

Ανέφερε ακόμα ότι αναμένουν από το ΥΠΕΣ μια ολοκληρωμένη έκθεση για τον σχεδιασμό που γίνεται από το Υπουργείο για το μεταναστευτικό, ώστε να μπορούν να εκφράσουν πιο ολοκληρωμένα τις σκέψεις και τις προτάσεις τους.