ΥΠΕΞ για δηλώσεις Ακάρ: Υποκρισία να επικαλείται η Τουρκία το διεθνές δίκαιο

Υποκρισία καταλογίζει το Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο», αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ.

Υπ. Εξωτερικών: Δικαίωμά μας η νόμιμη άμυνα
Παράλληλα σημειώνεται ότι είναι φυσικό η Τουρκία να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου.

«Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: iefimerida.gr