Ύποπτα κρούσματα Έμπολα σε Κύπρο, Αυστραλία – Επεισόδια στην Ισπανία -Παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία

Πανικόβλητοι μοιάζουν να είναι οι Ισπανοί από την «εισβολή» του Έμπολα στη χώρα. Ο γιατρός που περιέθαλψε τη νοσοκόμα, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα εκτός Αφρικής καταγγέλλει τραγικές συνθήκες στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του ιού, ενώ επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας μετά τη θανάτωση του σκύλου της ασθενούς.

 

Τις τελευταίες ώρες ο εφιάλτης του Έμπολα πλανάται και στην Αυστραλία καθώς μια γυναίκα, επίσης νοσοκόμα, πιθανολογείται ότι φέρει τον φονικό ιό. Συναγερμός και στα κατεχόμενα εξαιτίας ύποπτου κρούσματος.

 

Σε αναφορά του που δημοσιεύεται σήμερα σε δύο ισπανικές εφημερίδες ο γιατρός που περιέθαλψε την ισπανίδα νοσοκόμα σε τοπικό νοσοκομείο καταγγέλλει τις συνθήκες υπό τις οποίες εκπλήρωσε το έργο του: από την προστατευτική στολή που φορούσε με τα υπερβολικά κοντά μανίκια, μέχρι τις μάταιες εκκλήσεις για τη μεταφορά της ασθενούς στο ειδικευμένο νοσοκομείο.

«Τα μανίκια ήταν πολύ κοντά για μένα σε όλη τη διάρκεια (της νοσηλείας) και ένα μέρος των καρπών μου παρέμεινε ακάλυπτο, γράφει στην αναφορά του ο γιατρός Χουάν Μανουέλ Πάρα, ο 41χρονος γιατρός των Επειγόντων Περιστατικών, του πρώτου νοσοκομείου στο οποίο απευθύνθηκε η ισπανίδα νοσοκόμα. Τώρα, βρίσκεται και ο ίδιος υπό ιατρική παρακολούθηση.

Στην αναφορά του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες El Pais και El Mundo, ο γιατρός περιγράφει πώς ασχολήθηκε επί περίπου 16 ώρες με την φροντίδα της νοσοκόμας, η οποία μολύνθηκε όταν περιέθαλπε τον ισπανό ιεραπόστολο που επαναπατρίσθηκε από την Αφρική και πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου, κάνει χρήση καλύτερου εξοπλισμού ασφαλείας που του έδωσε το νοσοκομείο. 

«Αλλά τα μανίκα ήταν υπερβολικά κοντά», γράφει, ενώ η ασθενής πλέον παρουσιάζει «ακατάσχετη διάρροια, εμετούς, μυαλγία και πυρετό μέχρι 38». Παρά την κατάστασή της, η ασθενής νοσοκόμα προσπαθεί επίσης να προστατεύει το προσωπικό που την φροντίζει.

 

Ο Χουάν Μανουέλ Πάρα περιγράφει και τη δραματική καθυστέρηση του ασθενοφόρου, παρά τις επίμονες εκκλήσεις του γιατρού για μεταφορά της ασθενούς στο πιο εξειδικευμένο νοσοκομείο Λα Πας-Κάρλος ΙΙΙ στη Μαδρίτη, όπου εργάζεται και όπου είχαν νοσηλευθεί οι δύο ισπανοί ιεραπόστολοι, θύματα του ιού Εμπολα.

Στην Ισπανία, επεισόδια έλαβαν χώρα χθες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίες διαμαρτύρονταν για την θανάτωση, κατόπιν εντολής των υγειονομικών αρχών της χώρας, του σκύλου της νοσοκόμας και του συζύγου της, του 12χρονου «Εξκάλιμπτερ». 

Ύποπτο κρούσμα και στην Κύπρο 

Συναγερμός έχει σημάνει όμως και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, εξαιτίας ύποπτου κρούσματος του ιού Έμπολα. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», φοιτητής από το Τόγκο παρουσίασε συμπτώματα του ιού και αρχικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ωστόσο, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε ειδική μονάδα απομόνωσης που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου μπήκε σε καραντίνα. Τα αποτελέσματα των αιματολογικών και άλλων αναλύσεων, αναμένονται εντός των ημερών.

Συναγερμός και στην Αυστραλία 

Μια νοσοκόμα όμως έχει προκαλέσει αναστάτωση και στην Αυστραλία, καθώς μία γυναίκα που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Σιέρα Λεόνε θεωρείται ύποπτο κρούσμα. Πρόκειται για την 57χρονη Σου Έλεν Κόβακ.

 

Η Αυστραλή εργαζόταν τους τελευταίους μήνες σε νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στη Σιέρα Λεόνε όπου νοσηλεύονταν ασθενείς με Εμπολα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας Ζάνετ Γιανγκ ενημέρωσε ότι η νοσοκόμα, μόλις γύρισε στην πατρίδα της, είχε συμπτώματα του ιού και πυρετό.

Οι γιατροί της έκαναν εξετάσεις τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ωρών.