Ζαοράλεκ: Λύπη σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Τσεχίας για την Ελλάδα

ΦΩΤΟ: ΕΡΑ

ΦΩΤΟ: ΕΡΑ

Πρόσκληση στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να επισκεφθεί την Πράγα το συντομότερο απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Λούμπομιρ Ζαοράλεκ σε τηλεφωνική επικοινωνία ενώ εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις του Προέδρου της χώρας του.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Τσέχου υπουργού Εξωτερικών και του κ. Κοτζιά πραγματοποιήθηκε σήμερα, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, λίγο πριν από τις 15.00 το απόγευμα. Στο τηλεφώνημα αυτό ο κ. Ζαοράλεκ εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις του Προέδρου της χώρας του, τονίζοντας ότι δεν εκφράζουν την κυβέρνηση της Τσεχίας, η οποία θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν ευθύνεται ούτε για την οικονομική ούτε για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Ο κ. Ζαοράλεκ παρακάλεσε επίσης τον κ. Κοτζιά να επιστρέψει ο Έλληνας πρέσβης στη θέση του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε από χθες και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχουσλαβ Σομπότκα, με δηλώσεις του, ασκώντας κριτική προς τον Πρόεδρο Ζέμαν ότι δεν μπορεί κανείς να λέει ποιος πρέπει να είναι στην Ευρωζώνη όταν η ίδια η Τσεχία δεν ανήκει σε αυτήν και τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις, όπως αυτή της Ελλάδας, είναι περιττές δεδομένης της εγγύτητάς μας στην ΕΕ

«Δεν είμαι υπέρ του να κλωτσούμε τον πλέον αδύναμο» πρόσθεσε ο κ. Σομπότκα, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα ήταν το “αγαπημένο μαύρο πρόβατο” στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, τώρα είναι το “αγαπημένο μαύρο πρόβατο” στην περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα έχει κάνει τέλεια. Θέλω μόνο να σημειώσω ότι δεν ήταν η Ελλάδα η αιτία της χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά η απληστία των χρηματαγορών. Και δεν ήταν η Ελλάδα που προκάλεσε τον πόλεμο στη Συρία».

Ο Τσέχος πρωθυπουργός τόνισε, τέλος, ότι η χώρα του «θα πρέπει να αποφεύγει να δίνει συμβουλές για το ποιος πρέπει και ποιός δεν πρέπει να είναι στην Ευρωζώνη, όταν η ίδια δεν είναι».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι όταν η χώρα του εισέλθει στην Ευρωζώνη τότε θα μπορεί να λέει ξεκάθαρα την αποψή της.

«Στη συζήτηση με την Ελλάδα πρέπει να σαφώς να αναφέρουμε τα ελληνικά λάθη, όπως τα σχετικά με το θέμα της φύλαξης των συνόρων Σένγκεν» σημείωσε.