Ζεμπ. Κουρτς: «Βαρύ λάθος» το άνοιγμα των συνόρων

 

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Παρά την έντονη κριτική που ασκείται στο ντε φάκτο σφράγισμα της Βαλκανικής Οδού, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς επιμένει να τερματιστεί η «τακτική προώθησης προσφύγων από τη μια χώρα στην άλλη».

Σε συνέντευξή του προς την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς υπεραμύνεται της αυστριακής πρωτοβουλίας για τη Διάσκεψη των δέκα χωρών της Βαλκανικής Οδού προ μιας εβδομάδας, χαρακτηρίζοντας την ίδια ώρα «βαρύ λάθος» το γεγονός ότι το 2015 άνοιξαν τα σύνορα για τους πρόσφυγες στο δρόμο τους προς την κεντρική Ευρώπη.

Ο Ζεμπάστιαν Κουρτς τονίζει εκ νέου την ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης. «Εργαζόμαστε προκειμένου η Ελλάδα να χτίσει με ευρωπαϊκή βοήθεια hotspots για να φροντίζει τους ανθρώπους εκεί και ασκούμε πιέσεις επειδή αυτό δεν προχωρά», λέει χαρακτηριστικά ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και προσθέτει: «Είμαι πεπεισμένος ότι η προώθηση προσφύγων από τη μια χώρα στην άλλη είναι ο λάθος δρόμος». Δεν είναι δυνατόν, σύμφωνα με τον ίδιο, «εκείνοι που κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα να μπορούν αυτομάτως να συνεχίσουν το ταξίδι τους».

«Παράλογες» οι διαδηλώσεις των προσφύγων

«Παράλογο» χαρακτηρίζει ο ίδιος το γεγονός ότι οι πρόσφυγες διαδηλώνουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ για να περάσουν από μια χώρα μέλος της ΕΕ σε μια χώρα που δεν είναι μέλος. «Θα πρέπει να το πούμε με ειλικρίνεια ότι δεν πρόκειται για την αναζήτηση προστασίας, αλλά για την αναζήτηση ενός καλύτερου οικονομικού μέλλοντος. Μπορεί να είναι ανθρωπίνως κατανοητό, αλλά δεν μπορούμε να το προσφέρουμε».

Τους εντεινόμενους συνοριακούς ελέγχους και το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια υπεραμύνεται και ο κροάτης πρωθυπουργός Τίχομιρ Ορέσκοβιτς. Σε δηλώσεις του προς τη γερμανική εφημερίδα Bild λέει χαρακτηριστικά ότι λόγω της στενής συνεργασίας μεταξύ Αυστρίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας και ΠΓΔΜ μειώθηκαν σημαντικά οι προσφυγικές ροές. «Από αυτό επωφελήθηκε και η Γερμανία. Καθημερινά δεν καταφθάνουν πλέον στη Γερμανία μέσω Αυστρίας 3.000 πρόσφυγες, αλλά λιγότεροι από 500».

Πηγή: Deutsche Welle