Ζ. Παπαδημητρίου στο radio1d.gr για τη διαπραγμάτευση του Χρέους: «Οι λεονταρισμοί δεν βοηθάνε»

«Η γερμανική κυβέρνηση είναι στο καρφί και στο πέταλο σε σχέση με την Ελλάδα», δήλωσε ο Ζήσης Παπαδημητρίου, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ στο radio1d.gr και στον Σάκη Αποστολάκη, αναλύοντας την κατάσταση γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το Χρέος αλλά και την Αξιοπρέπεια στην εκπομπή του δημοσιογράφου στις 19:00-21:00. 

 

«Έχω την αίσθηση, παρακολουθώντας τις εξελίξεις τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο όσο και διεθνώς, τις αντιπαραθέσεις και τα προβλήματα, που έχουν οι διάφορες χώρες και κυβερνήσεις μεταξύ τους, ότι υπάρχει δυνατότητα, οι θέσεις της χώρας μας, όπως αυτές έχουν εκφραστεί μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας μας, ότι είναι δυνατόν να βρουν κάποια ανταπόκριση και να βρεθεί μία λύση, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα μας να ξαναμπεί σε μία τροχιά ανάπτυξης αντιμετωπίζοντας την ανθρώπινη κρίση που έχουμε, και την οποία πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αντιμετωπίσουμε. Γιατί φοβάμαι πως η συνέχισή της θα έχει τραγικές συνέπειες για το σύνολο του ελληνικού λαού. Για παράδειγμα, στη συνάντηση Ομπάμπα – Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, πρώτο θέμα την Ουκρανία, αλλά και το ελληνικό θέμα», δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, ο οποίος είναι γνωστός για τη συμμετοχή του στους λαϊκούς αγώνες.

 

«Έχω την αίσθηση ότι στα πλαίσια όλων αυτών των διαπραγματεύσεων, και ανεξάρτητα από τις θέσεις του κ.Ραχόι και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, οι οποίοι συμπεριφέρονται ως υποχείρια της Γερμανίας, ότι θα βρεθεί ένας τρόπος, ένα modus vivendi, για συνεννόηση η οποία θα δώσει τη δυνατότητα της αναπνοής στη χώρα μας και θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε το δικό μας το δρόμο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με όλους τους άλλους. Αυτό το μήνυμα τουλάχιστον προήλθε και από τη συνάντηση του κυρίου Τσίπρα με τον καγκελάριο της Αυστρίας. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα κινηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση γιατί «παίζονται» κι άλλα πολύ πιο σημαντικά πράγματα», πρόσθεσε. 

 

Διάλυση της Τουρκίας;

 

«Η κατάσταση η γεωπολιτική αλλάζει ραγδαία και ιδιαίτερα στη περιοχή μας. Κι έχω την αίσθηση ότι οι Αμερικανοί ασκούν πίεση στην Ευρώπη να δείξει κατανόηση για τα προβλήματα της χώρας μας γιατί αγωνιούν μήπως υπάρξουν κι άλλου είδους εξελίξεις. Η Τουρκία για παράδειγμα, η οποία θεωρούνταν ως σταθερό μέλος του ΝΑΤΟ, αυτή τη στιγμή κάθε άλλο παρά εμπνέει σταθερότητα στους Αμερικανούς, καθώς η Τουρκία φοβάται πως αν τσακιστεί το κίνημα των τζιχαντιστών, οι Κούρδοι δεν θα επιστρέψουν τα όπλα, αλλά θα ζητήσουν αυτόνομο ανεξάρτητο κράτος. Βεβαίως υπό τον έλεγχο της Αμερικής, υποθέτω. Αυτό σημαίνει όμως τρομακτικές αλλαγές και, λίγο ή πολύ, μία διαδικασία διάλυσης της Τουρκίας, η οποία έχει 25 εκατομμύρια Τούρκους», εκτίμησε ο κ. Παπαδημητρίου.

 

Μάλιστα, τόνισε ότι «ολα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν συζητούν για το ελληνικό θέμα, γιατί η πολιτική διεθνώς καθορίζεται από γεωπολιτικά, γεωοικονομικά, γεωστρατηγικά συμφέροντα. Επομένως, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κινηθούμε, ιδιαίτερα η κυβέρνησή μας, και θέλω να πιστεύω πως ο ελληνικός λαός κατάλαβε περί τίνος πρόκειται και δεν θα ακολουθήσει την άποψη ανθρώπων οι οποίοι πιστεύουν ότι ρέπει να φτάσουμε στο χάος μόνο και μόνο για να δικαιωθούν αυτοί και να εξασφαλίσουν την εξουσία την οποία ασκούσαν μέχρι σήμερα».

 

Για τη γερμανική κυβέρνηση ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι «έχω την αίσθηση ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι στο καρφί και στο πέταλο. Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, προσπαθεί να επιτύχει μία ειρηνική λύση γνωρίζοντας ότι το γερμανικό κεφάλαιο έχει επενδύσει πάρα πολλά στη Ρωσία και, πέραν αυτού, υπάρχει και η εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Από την άλλη μεριά όμως, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, κρατάει μία σκληρή στάση. Εκεί κάπου θα βρεθεί ένας τρόπος για μία συνεννόηση».

 

Ο ίδιος προιειδοποίησε ότι δεν είναι ώρα για πυροβολισμούς στον αέρα από ελληνικής πλευράς. «Κοιτάξτε, οι λεονταρισμοί δεν βοηθάνε και δυστυχώς, το λέω με πίκρα αυτό, γιατί πέρασα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου στη Γερμανία. Δυστυχώς διαπιστώνω πως οι Γερμανοί, σε κρίσιμες περιόδους, ενώ διεκδικούν πολλά και σοβαρά και σημαντικά, φτάνουν σε ένα επίπεδο να χάνουν κι αυτό που ήθελαν να πετύχουν. Πιστεύω ότι και μέσα στην ίδια τη Γερμανία θα επικρατήσουν πιο σοβαρές απόψεις, καθότι, πέρα από τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία – με λίγες εξαιρέσεις – , παρακολουθώ με ενδιαφέρον ότι το κλίμα αλλάζει και στα ΜΜΕ και σε ότι αφορά την ενημέρωση. Για παράδειγμα, αρκετές εκπομπές αναλύουν το πρόβλημα της Ελλάδας και καταδεικνύουν ότι δεν είναι οι Έλληνες οι κύριοι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης, αλλά μία πολιτική την οποία ακολούθησε η ΕΕ, υπηρετώντας πλήρως τις επιδιώξεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της νεοφιλελεύθερης οικονομικής αντίληψης. Και πιστεύω ότι σιγά – σιγά, ακόμη και αυτοί οι – κατά την άποψή μου – αρκετά λίγοι στη σκέψη και στις ικανότητες πολιτικοί, άνδρες και γυναίκες της Ευρώπης, θ’ αρχίσουν να συνομιλούν πλέον ως Ευρωπαίοι πολίτες και πολιτικοί, για να βρεθεί μία λύση. Περιμένω την Τετάρτη για αν δούμε τι θα γίνει. Αν παρ’ ελπίδα αποφασίσουν να ακολουθήσουν μια σκληρή πολιτική, αυτό βεβαίως θα έχει συνέπειες για την Ελλάδα, από την άλλη μεριά όμως υπάρχει κι αυτό που λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός. «Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια». Εννοώ ότι υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις με τις οποίες μπορεί κανείς να συνεργαστεί, χωρίς να υποταχτεί», είπε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.

 

Ακούστε την εκπομπή:

 

Σάκης Αποστολάκης – Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr