ΖΟΟΜ στις πτυχές των Βαλκανίων

♦ «Μαγνήτης» η έκθεση φωτογραφίας «Aspects of Balkan Photography» που εξελίσσεται στον εκθεσιακό χώρο ♦ Έντονες μουσικές… γεύσεις σήμερα από Σερβία και αύριο από Βουλγαρία, παρέα με σύγχρονες ελληνικές φωνές

Τη σύγχρονη διάσταση της φωτογραφικής ματιάς και τις νέες τάσεις στις πτυχές που εξελίσσονται στην τέχνη της φωτογραφίας στα Βαλκάνια καταγράφει καθημερινά η έκθεση φωτογραφίας που λειτουργεί στο πλαίσιο της «Βαλκανικής Πλατείας 2018», παράλληλα με το καλλιτεχνικό-πολιτιστικό πρόγραμμα, και αποτελεί μαγνήτη των φίλων της φωτογραφίας.

Περισσότερες από 40 φωτογραφίες καταγράφουν την πολυχρωμία των Βαλκανίων και τη δυνατότητα συνύπαρξης διαφορετικών προσεγγίσεων στον ίδιο χώρο, δίνοντας την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να προβάλλουν το έργο τους, να συστηθούν και να επικοινωνήσουν με το κοινό.

Την έκθεση «Aspects of Balkan Photography» υπογράφουν καλλιτέχνηες-δημιουργοί από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη FYROM, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, και οι οποίοι είναι: Raul Timis, Iris Maria Tusa, Raluca Furtuna, Szilvia Illes, Leontina Chricioiu, Mihai Ciama, Cluj-Napoca, Gabi Costea, Dragos-Radu Dumitrescu, Rafael Ianos, Bucharest, Gabriel Kovats, Florina Luput, Teodor Radu Pantea, László-Tibor Olah, (Ρουμανία),  Nelly Gavrilova (Βουλγαρία), Erdal kinaki (Τουρκία) Θάνος Κοσιβάς, Μιχάλης Μοσχολιός, Μαίρη Σειρίδου  (Ελλάδα), Dragi Nedelchevski (FYROM), Στέλιος Γιανσακίδης (Κωνσταντινούπολη, Ελλάδα/Τουρκία). Αποτελεί, δε, μια παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και οργανώθηκε με την επιμέλεια του Βασίλη Καρκατσέλη.

Η έκθεση δείχνει εκπληκτικά ενιαία και ακέραια, σαν να είναι κάποιο οικογενειακό άλμπουμ με φωτογραφίες. Ίσως, κατά κάποιο τρόπο, να θυμίζει ιμπρεσιονιστική σύνθεση της παράδοξης βαλκανικής ψυχής, όμως σε κάθε ξεχωριστή εικόνα αποκαλύπτονται πολλές αξίες, εικόνες και συμβολισμοί πανανθρώπινου ενδιαφέροντος, μας προδιαθέτει για το φωτογραφικό ταξίδι από τη φύση στο αστικό περιβάλλον, από το συναίσθημα της χαράς και της λύπης στο θαύμα της ζωής και την κουλτούρα μας.

«Ο φωτογράφος κατά τη γνώμη μας είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τις εξελίξεις των καιρών τόσο ως προς το περιβάλλον που επιλέγει να ζει όσο και ως προς τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις ή ανησυχίες. Το ‘‘ελκυστικό’’ δεν μπορεί να έχει διάρκεια, μόνιμη και σταθερή ερμηνεία και αντιμετώπιση. Στο παρελθόν ακουμπούσε σε κανόνες αισθητικής, κοινά αποδεκτούς και άμεσα αναγνωρίσιμους. Σήμερα οι κανόνες αυτοί έχουν ανατραπεί και έχει διευρυνθεί το πλαίσιο που τους οριοθετεί. Απλά σήμερα αναγνωρίζουμε τη σημαντικότητα ενός παλαιότερου έργου σε σχέση με την εποχή που δημιουργήθηκε. Θα ήταν αστείο να προσπαθεί να ζωγραφίζει κάποιος σήμερα σαν τον Ρέμπραντ ή σαν τον Καραβάτζιο. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τη φωτογραφία. Το να προσπαθείς να κάνεις φωτογραφίες ακολουθώντας τον Μπρεσσόν ή τον Φρανκ είναι πολύ βαρετές», δήλωσαν οι δημιουργοί, υποδεχόμενοι το κοινό στην τελετή εγκαινίων, που έγινε υπό την παρουσία του προέδρου της ΚΕΥΝΣ Δημήτρη Απατσίδη και της δημοτικής συμβούλου Ιωάννας Αλεξιάδου.

Συνεχίζοντας οι καλλιτέχνες τονίζουν ότι η δουλειά τους βασίζεται στα μοτίβα, τις υφές και τις ανθρώπινες σχέσεις όπως ορίζονται από τη συνθήκη της αστικής ζωής και αρχιτεκτονικής. «Σε μια μεγάλη πόλη, είμαστε πολύ αποτελεσματικοί στην κάλυψη όλων των καταναλωτικών αναγκών μας, αλλά ξεχνούμε την ανάγκη μας για συντροφικότητα. Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι αν και μοναχικοί, δεν είμαστε μόνοι. Ατομικότητα δε σημαίνει αποξένωση», υπογραμμίζουν.

 

Συνέχεια σήμερα με Bilja Krstić και Gadjo Dilo

Μετά τη μεγάλη συναυλία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, η οποία χθες το βράδυ ξεσήκωνε το κοινό που κατέκλυσε το Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, το πρόγραμμα της «Βαλκανικής Πλατείας 2018» συνεχίζεται σήμερα με της συναυλία της Bilja Krstić  (Σερβία) και τους Gadjo Dilo (Ελλάδα).

Η Σέρβα τραγουδίστρια Bilja Krstić έχει μία πολύχρονη καριέρα στη λαϊκή βαλκανική μουσική. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μουσικών Τεχνών και έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτρια μουσικής εκπομπής στο εθνικό ραδιόφωνο της χώρας της. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από πεντακόσιες συναυλίες στη Σερβία και σε όλο τον κόσμο και ξεχωρίζει για τη δυναμική της παρουσία πάνω στη σκηνή. Η Bilja Krstić είναι πολυβραβευμένη, ενώ η μεγαλύτερη αναγνώριση της ήρθε το 2005, όταν προσκλήθηκε ως η μόνη γυναίκα τραγουδίστρια από τη Μεσόγειο στο φεστιβάλ «Mosca Sesc de Artes» στο Σαο Πάολο. Η μουσική που παρουσιάζει με την ορχήστρα Bistrik είναι ένα πάντρεμα παραδοσιακών και εθνικών ρυθμών με στοιχεία αυτοσχεδιασμού και σύγχρονης προσέγγισης.

Οι Gadjo Dilo είναι μια παρέα μουσικών που «παντρεύει» την gypsy jazz και τη swing μουσική παράδοση, με τους ήχους και τα χρώματα του παλιού ελληνικού τραγουδιού, μια ομάδα που αγαπά να αυτοσχεδιάζει, να δημιουργεί και να πειραματίζεται. Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2009 και αποτελείται από τους κιθαρίστες Κώστα Μητρόπουλο και Σωτήρη Πομόνη,  το  βιολιστή Σέργιο Χρυσοβιτσάνο, τον ακορντεονίστα Γιώργος Τσιατσούλη, τον κοντραμπασίστα Γιώργο Ρούλο και την τραγουδίστρια Ηλιάνα Τσαπατσάρη. Στη δισκογραφία τους και στις ζωντανές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές, αλλά και σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν εντάξει τη διασκευή πολλών ρεμπέτικων, λαϊκών και ελαφρολαϊκών τραγουδιών.

-Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, 9 μ.μ. – Γενική είσοδος: 3€

 

Αύριο οι ORATNITZA και MODE PLAGAL

Τη σκυτάλη παίρνουν αύριο το συγκρότημα ORATNIΤZA από τη Βουλγαρία και οι MODE PLAGAL από την Ελλάδα.

Το συγκρότημα Oratnitza από τη Βουλγαρία δημιουργήθηκε το 2009 από μία παρέα φίλων που συνήθιζαν να παίζουν μουσική στο δρόμο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκροτήματος είναι η προσέγγιση της παραδοσιακής βουλγάρικης μουσικής με τέτοιον τρόπο ώστε να πλησιάσει τις προτιμήσεις και τα ακούσματα της νεολαίας. Το όνομά τους προέρχεται από την βουλγάρικη παγανιστική παράδοση και αφορά την κάθαρση της ψυχής και του σώματος με τη φωτιά. Ο ήχος των Oratnitza είναι ένα μείγμα από ξεχασμένες παραδοσιακές μελωδίες, hip hop, dubstep, D’n’B και ασυνήθιστους ρυθμούς.

Οι Mode Plagal είναι ένα συγκρότημα με ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα, με αναφορές στην ελληνική και την αφροαμερικάνικη παράδοση, αλλά και σε βαλκανικούς και rythm’n blues ήχους. Σήμερα μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες στο μουσικό στερέωμα και σημαντικές συνεργασίες με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, συνεχίζουν να εξελίσσονται και να πειραματίζονται. Με τους Θοδωρή Ρέλλο στο σαξόφωνο και το τραγούδι, Κλέωνα Αντωνίου στην ηλεκτρική κιθάρα και το τραγούδι, Αντώνη Μαράτο στο μπάσο και το Χρήστο Κωνσταντινίδη στα ντραμς.

-Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, 9 μ.μ. – Γενική είσοδος: 3€

 

► Παράλληλα με τις συναυλίες, που θα φιλοξενούνται στο Ανοιχτό Θέατρο της Νεάπολης, και τις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα εξελίσσεται η Παιδική Σκηνή με παιδικές θεατρικές παραστάσεις και πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τα παιδιά.