10.000 στρατιώτες για την ασφάλεια των Γάλλων

Την ανάπτυξη 10.000 στρατιωτών στο έδαφος της Γαλλίας, με στόχο τον έλεγχο των «ευαίσθητων σημείων» και την ασφάλεια των πολιτών, αποφάσισε η γαλλική κυβέρνηση, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα Ηλύσια, κατόπιν των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας που στοίχισαν την ζωή σε 17 ανθρώπους, βυθίζοντας σε βαρύ πένθος την χώρα.

 

Οι άνδρες θα αναπτυχθούν από αύριο. Είναι όσοι και οι γαλλικές δυνάμεις του εξωτερικού» ανακοίνωσε μετά την σύσκεψη στα Ηλύσια, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

 

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, όρισε αρμόδιο για την ασφάλεια της εβραϊκής κοινότητας, ο οποίος θα έχει την γενική εποπτεία των 717 εβραϊκών σχολείων και χώρων λατρείας που από σήμερα προστατεύονται από 4.700 αστυνομικούς, μετά την αιματηρή ομηρία σε εβραϊκό σουπερμάρκετ στο Παρίσι.

 

Αύριο, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ θα αποτίσει φόρο τιμής στους τρεις αστυνομικούς-θύματα των επιθέσεων στην εφημερίδα Charlie Hebdo και στο προάστιο Μονρούζ, ενώ αναμένεται να εκφωνήσει λόγο κατά την διάρκεια τελετής που έχει θα πραγματποιηθεί στο Παρίσι, αύριο, στις 11.00 (τοπική ώρα).

 

Στη Συρία η 26χρονη καταζητούμενη

Εν τω μεταξύ, όπως επιβεβαίωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η 26χρονη καταζητούμενη Χαγιάτ Μπουμεντιέν, σύντροφος του τρομοκράτη Αμεντί Κουλιμπαλί, δράστη της δολοφονίας της αστυνομικού στο Μονρούζ και της αιματηρής ομηρίας στο εβραϊκό σουπερμάρκετ στο Παρίσι, βρίσκενται όντως στην Συρία, όπου και μετέβη προερχόμενη από την Τουρκία, στις 8 Ιανουαρίου, την ημέρα της δολοφονίας της αστυνομικού.

 

Από το σαββατοκύριακο είχε γίνει γνωστό ότι η 26χρονη επιβιβάστηκε σε πτήση που αναχώρησε από την Μαδρίτη για την Κωνσταντινούπολη, στις 2 Ιανουαρίου.

 

«Μπήκε στην Τουρκία στις 2 Ιανουαρίου, προερχόμενη από την Μαδρίτη. Υπάρχουν εικόνες (που την δείχνουν στο αεροδρόμιο). Κατόπιν διέμεινε με ένα άλλο άτομο σε ξενοδοχείο του Kadiköy (περιοχή στην ασιατική πλευρά της Κων/λης). Στην συνέχεια πέρασε στην Συρία στις 8 Ιανουαρίου, όπως δείχνουν τα τηλεφωνικά της αρχεία» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταζητούμενη είχε εισιτήριο επιστροφής από την Μαδρίτη για το Παρίσι που είχε εκδοθεί για τις 9 Ιανουαρίου και το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

 

Ο Κουλιμπαλί έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών κατά την ομηρία σε εβραϊκό σουπερμάρκετ στο Παρίσι.