WSJ: Οι τράπεζες προετοιμάζονται για το Grexit

Για σχέδια έκτακτης ανάγκης των τραπεζών για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κάνει λόγο δημοσίευμα της Wall Street Journal, επισημαίνοντας πάντως πως οι περισσότεροι αναλυτές δηλώνουν ότι η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρή.

 

Οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης ελέγχουν τα εσωτερικά συστήματά τους και ανασύρουν τα προ διετίας σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη μετά από τις κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, το οποίο είναι σήμερα πρώτο στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

Μεταξύ των εταιρειών που κάνουν τέτοιου είδους ασκήσεις είναι η Citigroup, η Goldman Sachs και η χρηματιστηριακή εταιρεία ICAP, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Τα σχέδια των εταιρειών περιλαμβάνουν αναλυτικούς ελέγχους των αντισυμβαλλομένων τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεασθούν σημαντικά από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας, εξετάζοντας την έκθεσή τους όσον αφορά τις πιστώσεις και δοκιμάζοντας πώς θα μπορούσαν να παράσχουν διασυνοριακή χρηματοδότηση για τοπικές δραστηριότητες. Μερικές εταιρείες ετοιμάζονται, επίσης, για τις επιπτώσεις στα συστήματα πληρωμών και κάνουν δοκιμαστικές ασκήσεις στις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης των νομισμάτων για να δουν πώς θα αντιμετώπιζαν την περίπτωση προσθήκης ενός νέου ελληνικού νομίσματος ή ενδεχόμενους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

Οι περισσότεροι αναλυτές δηλώνουν ότι η πιθανότητα μίας εξόδου της Ελλάδας είναι πολύ μικρή. Οικονομολόγοι της Commerzbank υπολόγισαν την πιθανότητα αυτή σε κάτω από το 25%. «Να ελπίζεις για το καλύτερο, να προγραμματίζεις για το χειρότερο», δήλωσε ο Φρέντερικ Πόντσο, διαχειριστικός εταίρος της συμβουλευτικής εταιρείας Grey Spark. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες συχνά δοκιμάζουν τα συστήματά τους για διάφορα γεγονότα, όπως μία ταχεία μεταβολή των πετρελαικών τιμών ή το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Για κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες, αυτό σημαίνει ότι ανασύρουν τα σχέδια που είχαν εκπονηθεί προς διετίας, όταν η διάσπαση της Ευρωζώνης ήταν ένα φλέγον θέμα. Το 2011 και το 2012, οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές εταιρείες και οι επιχειρήσεις με σημαντικής έκθεση σε ελληνικά στοιχεία ενεργητικού είχαν διαμορφώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη διάσπαση. Στα τέλη του 2011, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP Ντέιβιντ Ράτερ δήλωσε ότι η εταιρεία του είχε δοκιμάσει την πλατφόρμα της διαπραγμάτευσης νομισμάτων για το σύνολο των 17 νομισμάτων της Ευρωζώνης που θα επανεμφανίζονταν στην περίπτωση πλήρους διάσπασης της Ευρωζώνης. Η χρηματιστηριακή εταιρεία διεξήγαγε παρόμοιες ασκήσεις νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα, δήλωσαν δύο πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.

Άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες διεξάγουν αντίστοιχες ασκήσεις στις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης, για να σιγουρευτούν ότι θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την εμφάνιση νέων νομισμάτων, σύμφωνα με αρκετές πηγές. Ο επικεφαλής για τη διαπραγμάτευση νομισμάτων σε μία μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζας δήλωσε ότι η εκ νέου εισαγωγή της δραχμής στο σύστημα διαπραγμάτευσής της δεν θα ήταν πολύ δύσκολη, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπισθεί μία μεγαλύτερη διάσπαση της Ευρωζώνης. «Η Ιταλία θα μπορούσε να ακολουθήσει τα βήματα της Ελλάδας, εάν η έξοδος αποδειχθεί επιτυχής να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην οικονομική κρίση της χώρας», δήλωσε ο ίδιος.

Οι κινήσεις αυτές, σημειώνει το δημοσίευμα, γίνονται καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προηγείται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός, προσθέτει η WSJ, θεωρεί τις εκλογές ως de facto δημοψήφισμα για το αν η χώρα θα μείνει στην Ευρωζώνη, δηλώνοντας ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ κατά της δημοσιονομικής προσαρμογής θα οδηγήσουν σε ρήξη με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν έχει στην ατζέντα του την έξοδο από το ευρώ και οι περισσότεροι Έλληνες ψηφοφόροι θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Με ατύχημα ενδεχόμενη έξοδος

Η αναφορά ωστόσο στα σχέδια έκτακτης ανάγκης των τραπεζών δεν είναι το μοναδικό άρθρο που φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα αναφορικά με την Ελλάδα. Σε άλλο δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει ο Σάιμον Νίξον, αναφέρεται πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ «θα μπορούσε να γίνει με ατύχημα».

Στο άρθρο του, ο Νίξον τονίζει ότι «η ευρωζώνη από δημιουργίας στηρίζει την επιβίωσή της σε ένα παράδοξο». Όπως εξηγεί, «η σταθερότητα του ευρώ εξαρτάται από την εμπιστοσύνη των αγορών» ότι το ενιαίο νόμισμα είναι «μη αναστρέψιμο». Εξάλλου, σύμφωνα με τον Νίξον, «ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υποσχέθηκε το 2012 πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μη διαλυθεί το μπλοκ» των κρατών – μελών που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα.

Ωστόσο, επισημαίνει ο αρθρογράφος της WSJ, «η σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ απαιτεί η πιθανότητα εξόδου να είναι πραγματική» ώστε να επιβληθεί η πειθαρχία στα κράτη μέλη, «ιδιαίτερα σε αυτά που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες». Κατά τον αρθρογράφο, «η τωρινή πολιτική κρίση στην Ελλάδα δοκιμάζει στα όριά του το εν λόγω παράδοξο».

Ο Νίξον γράφει ότι «κανένας δεν θέλει η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, ιδιαίτερα οι ίδιοι οι Έλληνες, οι οποίοι σε ποσοστό 74% θέλουν η χώρα να παραμείνει εντός του ενιαίου νομίσματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της τελευταίας εβδομάδας».

 

«Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, το 2012 φλέρταρε με την πολιτική της αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ αλλά πλέον αναγνωρίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική» διαπιστώνει ο Νίξον.

«Η αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ δεν θα αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία με μαγικό τρόπο. Η κυβέρνηση μάλλον θα αναγκαστεί να εφαρμόσει πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική, το πρωτογενές πλεόνασμα θα μετατρεπόταν σε έλλειμμα, με τη διεθνή εμπιστοσύνη να τείνει μειούμενη, γεγονός που ωθούσε εκ νέου την χώρα στην ύφεση» υπογραμμίζει το άρθρο της WSJ.

Αντίστοιχα, «ενδεχόμενη υποτίμηση» δεν θα φέρει «μεγάλη ανακούφιση», γράφει ο Νίξον. «Σε αντίθεση με Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία, που αύξησαν τις εξαγωγές τους, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν μέχρι στιγμής λάβει μικρή ώθηση από τη σημαντική εσωτερική υποτίμηση της χώρας» αναφέρει ο αρθρογράφος.

Ως εκ τούτου, «τα εμπόδια στις δομές της οικονομίας και όχι οι τιμές» είναι ο λόγος που δεν παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη των εξαγωγών. Όπως σημειώνει ο Νίξον, παρότι ενδεχόμενη ελληνική αποχώρηση θα ήταν καταστροφική, «ο κίνδυνος ενός Grexit από ατύχημα είναι πραγματικός».

Δεδομένου ότι «το πρόγραμμα διάσωσης λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου» ο νικητής των εκλογών «θα χρειαστεί να εξασφαλίσει νέα παράταση για να αγοράσει χρόνο ώστε να διαπραγματευτεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με την τρόικα».

Ο Νίξον χαρακτηρίζει ουσιώδη την περαιτέρω παράταση του μνημονίουαφού «η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάρτιο και αντιμετωπίζει περισσότερες αποπληρωμές χρέους τους επόμενους μήνες».