153 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν οι παραγωγοί 13 προϊόντων…

Ανατροπές στις αγροτικές επιδοτήσεις φέρνει η νέα ΚΑΠ, που γυρίζει σελίδα και αλλάζει το σύστημα χορήγησης των κοινοτικών κονδυλίων, επαναφέροντας τη σύνδεσή τους με την παραγωγή των προϊόντων τουλάχιστον μέχρι το 2020, καθώς από την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης προέκυψε ότι η εφαρμογή του ιστορικού μοντέλου επέφερε σημαντική ανισότητα στην κατανομή των ενισχύσεων μεταξύ φυτικής (81%) και ζωικής παραγωγής (19%) όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια μετά την αποσύνδεση της παραγωγής από την ενίσχυση και ειδικά την κτηνοτροφία από το ζωικό κεφάλαιο.

 

Ως εκ τούτου αποφασίστηκε η επιλογή ενός δικαιότερου συστήματος κατανομής κονδυλίων.

 

Τα κριτήρια 

Για την περίοδο που έχουμε μπροστά μας μέχρι και το 2020 το μοντέλο καταβολής των ενισχύσεων αλλάζει και ουσιαστικά έχουμε αντιστροφή του, δηλαδή από τα δικαιώματα στον γεωργό με βάση το παρελθόν μετακινούμαστε στα δικαιώματα στον αγρότη με βάση την παραγωγική γη που θα χρησιμοποιεί.

 

Πλέον οι ενισχύσεις των γεωργών θα συγκλίνουν προοδευτικά προς μία ενιαία τιμή που θα επιτευχθεί στο έτος 2019.

 

Οσοι αγρότες είχαν υπερβολικά υψηλά δικαιώματα θα χάσουν το μέγιστο 30% μέχρι το 2019 σε σχέση με τη μέση αξία, ενώ όσοι είχαν υπερβολικά χαμηλά δικαιώματα θα φτάσουν τουλάχιστον στο 60% της μέσης αξίας της περιφέρειας.

 

Τα νέα δικαιώματα ενίσχυσης κατανέμονται σε όσους:

 

  • Πληρούν τις προϋποθέσεις του ενεργού γεωργού
  • Υποβάλλουν αίτηση χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης το 2015
  • Είχαν το δικαίωμα να λάβουν επιδοτήσεις το 2013
  • Η εκμετάλλευσή τους είναι μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων.

 

Επιπροσθέτως, επιδοτήσεις κατανέμονται και σε όσους δεν κατείχαν ή μίσθωναν μέχρι σήμερα δικαιώματα, εφόσον:

 

Μπορούν να αποδείξουν την ύπαρξη γεωργικής δραστηριότητας το 2013 προσκομίζοντας οικονομικά αποδεικτικά στοιχεία και ένταξη σε πρόγραμμα νέων γεωργών
Παρήγαγαν το 2013 φρούτα, λαχανικά, πατάτες.

 

Συνδεδεμένες ενισχύσεις

Ποσά ύψους 153 εκατομμυρίων ευρώ θα μοιραστούν το 2015 οι παραγωγοί 13 προϊόντων, η παραγωγή των οποίων συνδέεται για πρώτη φορά με επιδοτήσεις που ανέρχονται στο 8% του εθνικού φακέλου.

 

Πρόκειται για το ρύζι, τα δημητριακά, τα βοοειδή, τη βιομηχανική ντομάτα, τα αιγοπρόβατα, τα πορτοκάλια, τα όσπρια, τα ψυχανθή για ζωοτροφές, τα σπαράγγια, τους σπόρους (πολλαπλασιαστικό υλικό), τους μεταξοσκώληκες, τα τεύτλα και τα συμπύρηνα ροδάκινα.

 

Οι καπνοπαραγωγοί μένουν εκτός επιδοτήσεων, ενώ οι ελαιοπαραγωγοί θα ενισχυθούν από τη «δεξαμενή» των 100 εκατ. ευρώ που αφορά τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

 

Τα ποσά της επιδότησης για τα 13 προϊόντα για κάθε έτος από το 2014 μέχρι και το 2020 ξεκινούν από 3,6 ευρώ και φτάνουν έως και τα 38,5 ευρώ ανά στρέμμα.

 

Πηγή: Έθνος