17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Εσύ να με θυμάσαι…»

Ο Κώστας Κεκελιάδης, δημοσιογράφος στην εφημερίδα “Μακεδονία”, αποτυπώνει με την κάμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σήμερα, στα χρόνια της κρίσης.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως αρχικά δημιουργήθηκε και λειτούργησε μέχρι σήμερα, ήταν το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Από την ίδρυση του μέχρι τώρα που απαξιώνεται, το ΕΣΥ ακολούθησε την ίδια την πορεία της χώρας. Από τη δεκαετία του 80, το Συμβόλαιο με το Λαό, τη σημερινή οδυνηρή κρίση που αποκλείει ασθενείς από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, από θεραπείες, που οδηγεί στο θάνατο. 

Το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Κώστα Κεκελιάδη που προβάλλεται στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, δεν χρησιμοποιεί ούτε κίτρινους τόνους , ούτε υπογραμμίζει με λέξεις τις ηχηρές εικόνες. Αφήνει το φακό να περιγράψει τις ουρές, την αγωνία γιατρών και ασθενών…

“Πήραμε συνεντεύξεις από γιατρούς που εφημέρευαν απλήρωτοι, που είχαν να πληρωθούν μήνες τις εφημερίες τους, από ασθενείς του Ιατρείου Αλληλεγγύης. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να μπορέσουμε να πάρουμε άδεια για τα γυρίσματα μέσα στο νοσοκομείο. Ήρθαμε σ επαφή με τους αρμόδιους φορείς και πήραμε άδειες για να κάνουμε συνεντεύξεις και πλάνα μέσα στις εφημερίες, σταθήκαμε στις ουρές με τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία…”

Το ντοκιμαντέρ του Κώστα Κεκελιάδη ΕΣΥ ΝΑ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ αποτυπώνει αυτό που λέμε “ανθρωπιστική κρίση” αλλά δεν μπορούμε να εκφράσουμε μόνο με τα λόγια.

 

Αποτυπώνει αυτό που ονομάζουμε ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ μιας χώρας σε περιδίνηση…

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr