190 ομήρους απελευθέρωσε η Μπόκο Χαράμ

Περίπου 190 άνθρωποι που κρατούνταν όμηροι από την ακραία σουνιτική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία απελευθερώθηκαν από τους τζιχαντιστές και επέστρεψαν στην κοινότητά τους στην πολιτεία Γιόμπε που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας, ανακοίνωσαν τοπικοί και κρατικοί αξιωματούχοι.

 

Η απελευθέρωση των ομήρων μεταξύ των οποίων είναι νεαροί άνδρες, γυναίκες και παιδιά έγινε τη νύχτα μεταξύ της Παρασκευής και του Σαββάτου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ένας αξιωματικός του στρατού, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας επιβεβαίωσε επίσης την απελευθέρωση των ομήρων.

 

«Οι απελευθερωθέντες θα παρουσιαστούν στην κυβέρνηση την Κυριακή ώστε να λάβουν βοήθεια για τα σπίτια τους τα οποία κάηκαν όταν οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στο χωριό τους» ανέφερε ένας ηγέτης της κοινότητας Κατάρκο η οποία δέχτηκε την επίθεση των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ στις 6 Ιανουαρίου. Συνολικά 218 γυναίκες και παιδιά πιάστηκαν όμηροι εκείνη την ημέρα ενώ 25 άντρες της ίδιας κοινότητας σφαγιάστηκαν .

 

Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν απελευθερωθεί παλαιότερα ή έχουν καταφέρει να διαφύγουν από τους ισλαμιστές οι όμηροι που πέφτουν στα χέρια των μελών της Μπόκο Χαράμ συχνά κακοποιούνται σεξουαλικά και ψυχολογικά.