Ποιές είναι οι διαδικασίες την επομένη των εκλογών

Το μεγάλο στοίχημα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα, καθώς αυτά θα καθορίσουν όχι μόνο την είσοδο των μικρότερων παρατάξεων στη βουλή, αλλά και το κατά πόσο το πρώτο κόμμα θα καταφέρει να διασφαλίσει την αυτοδυναμία, σχηματίζοντας άμεσα κυβέρνηση.

 

Σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών με στόχο μια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά σε περίπτωση που αυτή η προσπάθεια δεν αποφέρει καρπούς, η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες.

 

Το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, θα παραδώσει τα επίσημα αποτελέσματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος στη συνέχεια θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο, τον αρχηγό του πρώτου κόμματος για να του παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

 

Σε περίπτωση αυτοδυναμίας ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος θα λάβει την εντολή και σε διάστημα 15 ημέρων θα πρέπει να παρουσιάσει το νέο κυβερνητικό σχήμα και να ξεκινήσει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων ώστε να λάβει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης.

 

Εάν όμως κανένα κόμμα δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία τότε στον αρχηγό του πρώτου κόμματος ο ΠτΔ θα δώσει την πρώτη διερευνητική εντολή και εκείνος θα ξεκινήσει σειρά επαφών με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

 

Εάν δεν τα καταφέρει τότε η διερευνητική εντολή θα περάσει στα χέρια του αρχηγού του δεύτερου κόμματος και ενδεχομένως και στον πρόεδρο του τρίτου.

 

Εάν και οι τρεις αρχηγοί δεν καταφέρουν να έχουν αίσιο αποτέλεσμα στις διαβουλεύσεις ο ΠτΔ καλεί τους αρχηγούς όλων των κομμάτων με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης που θα διενεργήσει τις επόμενες εκλογές, ενώ εάν και αυτή η προσπάθεια δεν τελεσφορήσει τότε ο Κάρολος Παπούλιας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης (υπηρεσιακής), όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.