25.000.000 € για ανασκαφές στο μετρό

Πρόσθετα κονδύλια ύψους 25.000.000 ευρώ εξασφαλίστηκαν για τις ανασκαφικές εργασίες στο υπό κατασκευή μετρό θεσσαλονίκης.

 

Από το 2006 που οι αρχαιολόγοι άρχισαν τις ανασκαφές δαπανήθηκαν περίπου 97.000.000 ευρώ και απομένει να εκτελεστεί το 25% της αρχαιολογικής μελέτης.

Η Αττικό Μετρό Α.Ε. τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού να εκτιμήσει πόσα επιπλέον χρήματα απαιτούνται για τις ανασκαφές. Εξι μήνες μετά το υπουργείο εκτίμησε ότι απαιτούνται 43.000.000 ευρώ. Το θέμα εξετάστηκε από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων και από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Συμβάσεων, με αποτέλεσμα στην τελική φάση η Αττικό Μετρό Α.Ε. να καταθέσει αίτηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ζητώντας να εγκριθεί το ποσό των 25.000.000 ευρώ.

«Κόλλησε» Την ίδια ώρα κι ενώ αναμένεται να εκταμιευθούν επιπλέον χρήματα για να συνεχιστεί το ανασκαφικό έργο στο μηρό θεσσαλονίκης, δεν εκτελείται καμία εργασία στον υπό κατασκευή σταθμό Βενιζέλου, όπου βρέθηκαν σημαντικές αρχαιότητες.

Τον περασμένο Ιούλιο ο Δήμος θεσσαλονίκης ζήτησε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να αναβληθεί η συζήτηση της μελέτης που εκπόνησε η Αττικό Μετρό Α.Ε. για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων και την κατασκευή του σταθμού.

Το θέμα δεν έχει εισαχθεί προς συζήτηση σε συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ενώ στελέχη της Αττικό Μετρό Α.Ε. έχουν πει δημοσίως ότι στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση η κατασκευή του μετρό θα προχωρήσει χωρίς να γίνει προσωρινά ο σταθμός Βενιζέλου, θα ολοκληρωθεί κατόπιν, αφού επιλυθεί η διαφορά με τον Δήμο Θεσσαλονίκης σχετικά με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

 

Πηγή: Δημοκρατία