29χρονος, παραβίαζε τα προσωπικά δεδομένα νεαρών γυναικών και τις εκβίαζε

Με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα απομακρυσμένης διαχείρισης ηλεκτρονικών υπολογιστών, ένας 29χρονος, παραβίαζε τα προσωπικά δεδομένα νεαρών γυναικών και τις εκβίαζε.

 

Η υπόθεση παραβίασης απορρήτου, προσωπικών δεδομένων και εισβολής σε υπολογιστικά συστήματα χρηστών του διαδικτύου εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος του 29χρονου δράστη, ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν για παρόμοια υπόθεση.

 

Ο 29χρονος χρησιμοποιούσε προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να αποκτήσει με παράνομο τρόπο πρόσβαση σε υπολογιστικά συστήματα και προσωπικά δεδομένα τρίτων, ενώ προσέγγιζε νεαρά κορίτσια, κυρίως φοιτήτριες.

 

Με τη μέθοδο αυτή κατάφερε να πείσει τουλάχιστον έξι γυναίκες να του επιτρέψουν πρόσβαση, μέσω ειδικού προγράμματος απομακρυσμένης διαχείρισης, στα αρχεία των προσωπικών τους υπολογιστών, από όπου και ανέσυρε-αντέγραψε πληθώρα προσωπικών τους δεδομένων, σε ψηφιακά αρχεία (φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ.). Σε μία ακόμα περίπτωση αποπειράθηκε να αποκτήσει πρόσβαση, με την ίδια τακτική, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

 

Ο τρόπος δράσης του ήταν να στέλνει αιτήματα φιλίας στα θύματά του, καθώς και σε διαδικτυακές τους φίλες.

 

Υποδυόμενος τον μεταπτυχιακό φοιτητή, τους ανέφερε ψευδώς ότι στο πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής του εργασίας, ήταν απαραίτητο να «ελέγξει» εξ’ αποστάσεως διάφορους προσωπικούς υπολογιστές για να διαπιστώσει εάν έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό ή ιούς, με στόχο τη δοκιμή της ισχύος και της αποτελεσματικότητας ενός νέου προγράμματος ενάντια στους ιούς.

 

Αφού έπειθε τα θύματά του, στη συνέχεια τους ζητούσε να εγκαταστήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα απομακρυσμένης διαχείρισης στον υπολογιστή τους, με το οποίο αποκτούσε, εν αγνοία τους, πλήρη πρόσβαση στα υπολογιστικά τους συστήματα, και στη συνέχεια ανέσυρε-αντέγραφε πληθώρα προσωπικών τους δεδομένων (ψηφιακά αρχεία).

 

Από την μεθοδική αστυνομική διαδικτυακή έρευνα προέκυψε η εμπλοκή του 29χρονου στην υπόθεση.

 

Σήμερα το πρωί, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησαν νομότυπη έρευνα στο σπίτι του 29χρονου στην Αθήνα και μετά από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα των εξειδικευμένων αστυνομικών, επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του στην υπόθεση, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός Η/Υ και δύο ακόμη φορητοί υπολογιστές αφής (tablets), τα οποία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

 

Σημειώνεται ότι σε βάρος του 29χρονου έχει σχηματιστεί δικογραφία από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για συναφείς ποινικές πράξεις και είχε συλληφθεί στα όρια της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ ερευνάται η εμπλοκή του και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

 

Επίσης, η δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

 

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

 

Τηλεφωνικά: 111 88

Στέλνοντας e-mail στο: ccu at cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios – android : CYBERKID