56ο ΦΚΘ: Τελετή έναρξης με μήνυμα στήριξης της ελληνικής παραγωγής

festibal-kinimatografou-thessalonikis

Στη στήριξη της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής θα αποδοθεί άμεσα το ποσοστό φόρου των κινηματογραφικών εισιτηρίων ενώ η κυβέρνηση προχωρά στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε τα τηλεοπτικά κανάλια να καταβάλουν το προβλεπόμενο ποσοστό από τα διαφημιστικά τους έσοδα.

Την προσωπική του δέσμευση κατέθεσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, στο χαιρετισμό που απέστειλε, με κείμενο που διάβασε η σκηνοθέτης Κυριακή Μάλαμα, στη χθεσινή τελετή έναρξης του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

«Σε αντίθεση με άλλες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας, η κινηματογραφική παραγωγή δεν μπορεί βέβαια να σταθεί χωρίς πόρους. Η μείωση στα κονδύλια του υπουργείου Πολιτισμού, άρα και στην κρατική χρηματοδότηση του κινηματογράφου, διαμορφώνει μια άβολη πραγματικότητα, την οποία θα πρέπει με στοχευμένες κινήσεις να ανατάξουμε.

 Εκείνο στο οποίο μπορούμε καταρχήν να δεσμευτούμε, είναι ότι θα αποκατασταθεί άμεσα η αδικία που συντελέστηκε με την αφαίρεση από τα κινηματογραφικά εισιτήρια του ποσοστού του φόρου που κατευθυνόταν στη στήριξη της ελληνικής κινηματογραφίας: ότι δηλαδή ίσο ποσό θα αποδοθεί στην ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής. Επίσης, γίνονται τώρα οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε τα τηλεοπτικά κανάλια να καταβάλουν επιτέλους το προβλεπόμενο ποσοστό από τα διαφημιστικά τους έσοδα» τόνισε στο μήνυμά του ο υπουργός.

Την επίσημη έναρξη του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κήρυξε ο ίδιος ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Δ. Εϊπίδης, κάνοντας αναλυτική αναφορά στην ομιλία του στο προσφυγικό ζήτημα. Ο κ. Εϊπίδης δήλωσε τη στήριξη του Φεστιβάλ στην κίνηση «For A Thousand Lives: Be Human» που συνυπογράφουν περισσότεροι από 5500 καλλιτέχνες στην Ευρώπη υπέρ της αλληλεγγύης και της δίκαιης μεταχείρισης των προσφύγων που φτάνουν σε κύματα στην Ευρώπη.

Με λιγοστούς «επισήμους» αλλά πλήθος κινηματογραφόφιλων ολοκληρώθηκε η ολιγόλεπτη τελετή έναρξης της διοργάνωσης και ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Victoria» του Γερμανού σκηνοθέτη Σεμπάστιαν Σίπερ.

 Στην είσοδο του κινηματογράφου «Ολύμπιον», τη θέση των διαμαρτυρόμενων κινηματογραφιστών αλλά και άλλων κοινωνικών και πολιτικών ομάδων που επέλεγαν «εθιμικά» σχεδόν τα προηγούμενα χρόνια την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ για να προβάλουν αιτήματα και διαμαρτυρίες τους, «κατέλαβαν» οι δημοσιογράφοι και διοικητικοί εργαζόμενοι της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» της Θεσσαλονίκης. Στην απεργιακή έκδοση της εφημερίδας που διένειμαν, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τους μετόχους – ιδιοκτήτες της εφημερίδας, ότι με την απόφασή τους να προχωρήσουν σε παύση πληρωμών και να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης, «πτωχεύουν» ουσιαστικά τους 110 εργαζομένους στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα 8 μηνών.

Πηγή: Ναυτεμπορική