Αίγυπτος: Καμία υπόθεση δεν προκύπτει σε αυτό το στάδιο της έρευνας για τη συντριβή

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Καμία «υπόθεση» δεν προκύπτει σε αυτό το στάδιο της έρευνας για τη συντριβή του αεροσκάφους της ρωσικής εταρείας Metrojet δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Σάμεχ Σούκρι δήλωσε ότι οι ξένες χώρες δεν έλαβαν υπόψη τις εκκλήσεις της Αιγύπτου για μεγαλύτερο συντονισμό στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ούτε μοιράζονται πληροφορίες με το Κάιρο όσον αφορά τη συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους.

«Οι πληροφορίες που ακούσαμε για το θέμα αυτό δεν είχαν δοθεί στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας με λεπτομέρειες», τόνισε.
«Περιμέναμε ότι θα μας παράσχονταν οι τεχνικές πληροφορίες» πρόσθεσε.

Έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να καθοριστούν τα αιτία της συντριβής, ωστόσο αρκετές χώρες έχουν ήδη αναστείλει τις πτήσεις προς το θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ, επικαλούμενες την πιθανότητα η συντριβή του αεροσκάφους να προκλήθηκε από βόμβα.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επισήμανε ότι οι πληροφορίες βάσει των οποίων χώρες εφάρμοσαν περιορισμούς στις πτήσεις προς την Αίγυπτο «δεν έχουν δοθεί μέχρι τώρα στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας».

Όσον αφορά τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, καλά ενημερωμένες πηγές στο Παρίσι εκτιμούν πιθανότερη την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης.

Λονδίνο και Ουάσιγκτον έχουν μιλήσει ανοιχτά για την εκδοχή της ύπαρξης βόμβας μέσα στο αεροσκάφος, το οποίο αναχώρησε στις 31 Οκτωβρίου από το θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ, στην χερσόνησο του Σινά, με προορισμό την Αγία Πετρούπολη.

Μια εβδομάδα μετά τη συντριβή, η υπόθεση για βόμβα που εξερράγη μέσα στο ρωσικό Ερμπάς 23 λεπτά μετά την απογείωσή του δείχνει πιο πιθανή.

Καλά ενημερωμένη πηγή δήλωσε χθες ότι η ανάλυση των δύο μαύρων κουτιών επιτρέπει η έρευνα να στραφεί σοβαρά στην υπόθεση μιας βομβιστικής επίθεσης.

Πράγματι, η αποκρυπτογράφηση του καταγραφέα στοιχείων της πτήσης και της συσκευής εγγραφής φωνής στο πιλοτήριο δείχνει ότι «όλα ήταν κανονικά» μέχρι το 24ο λεπτό της πτήσης όταν τα μαύρα κουτιά σταμάτησαν ξαφνικά να λειτουργούν –συμπτωματική συμπεριφορά μιας «πολύ ξαφνικής εκρηκτικής αποσυμπίεσης», σύμφωνα με την πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Η υπόθεση μιας έκρηξης εξαιτίας τεχνικής βλάβης, πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας δείχνει εξαιρετικά απίθανη», πρόσθεσε.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, του οποίου το αιγυπτιακό παρακλάδι αναπτύσσει δράση στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά, δήλωσε ότι είναι υπεύθυνο για τη συντριβή, χωρίς να εξηγήσει πως.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο