750 οι αιτήσεις για αυτοψία σε σπίτια μετά το σεισμό στο Αίγιο

Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνονται τις τελευταίες ώρες οι αιτήσεις κατοίκων του Αιγίου και της ευρύτερης περιοχής για ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε κτίρια που «χτυπήθηκαν» από τον σεισμό της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patratora,gr, στις 750 ανέρχεται ο αριθμός των αιτήσεων, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις την Τρίτη, αναμένεται να ξεπεράσει τις 1000, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν υπάρχει περιοχή που να μην είναι ορατές οι «πληγές» που άφησε η σεισμική δόνηση των 4,8 ρίχτερ που ταρακούνησε την περιοχή της Αιγιαλείας.

 

«Από το σεισμό της 7ης Νοεμβρίου, αρχικά οι ζημίες δεν ήταν ορατές όμως μέρα με την ημέρα αποκαλύπτεται το μέγεθος τους», δήλωσε o Δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, εξερχόμενος από την αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.

 

Πρωταρχικό μέλημα του κ. Παναγόπουλου, αλλά και όλων όσων εμπλέκονται είναι να «τρέξουν» οι διαδικασίες που απαιτούνται για να κηρυχθεί ο Δήμος σεισμόπληκτος.

 

Παράλληλα όπως αναφέρεται,  μετά από επικοινωνίες που είχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας με τον Υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο, έχει δοθεί το πράσινο φως για την κήρυξη της περιοχής ως σεισμόπληκτη.

 

Για να γίνει αυτό προηγείται, η ολοκλήρωση των αυτοψιών- ελέγχων από τα κλιμάκια της ΥΑΣ και του ΤΑΣ, που δίνουν αγώνα δρόμου, προκειμένου να οριοθετηθούν οι περιοχές που χτυπήθηκαν από το σεισμό.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 90% των ζημιών, εντοπίζεται σε τοιχοποιίες και όχι στον φέροντα οργανισμό των κτιρίων.

 

Σημαντικές βλάβες έχουν υποστεί το Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, ο Μητροπολιτικός Ναός της Φανερωμένης και δυο παιδικοί σταθμοί της Μητρόπολης Αιγιαλείας.

 

Την ίδια ώρα αρκετά είναι τα πολυώροφα κτίρια που χαρακτηρίστηκαν προσωρινά ακατοίκητα και έχουν «βαφτεί» με κίτρινο σταυρό.

 

Οι κάτοικοι των σπιτιών αυτών, έχουν βρει κατάλυμα σε συγγενικά πρόσωπα, ωστόσο σύμφωνα με τον Δήμαρχο, εάν χρειαστεί από αύριο θα ληφθεί μέριμνα μεταφοράς τους σε ξενοδοχείο της πόλης, τα έξοδα διαμονής των οποίων θα καλύψει ο Δήμος Αιγιαλείας.