Φαβορί για χρεωκοπία η Ελλάδα!

«Πειραματόζωο» της Ευρώπης μας έχουν πει, αποδιοπομπαίο τράγο μας έχουν πει,  σάκο του μποξ μας έχουν πει. Το σίγουρο είναι ότι η κατρακύλα μας δεν έχει τέλος.

 

Σε έκθεση-κόλαφο της για την Ελλάδα η BlackRock θεωρεί πρώτο φαβορί για χρεοκοπία τη χώρα μας, με βάση το δεύτερο έλεγχο για τις ελληνικές τράπεζες που διενήργησε προ μηνών διενήργησε. Σύμφωνα με το δείκτη κινδύνου, ο οποίος συντίθεται με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία της κάθε χώρας, η Ελλάδα τοποθετείται στην πρώτη θέση, υψηλότερα ακόμη και από την Αργεντινή, που στο…παρά ένα γλίτωσε τη στάση πληρωμών, αλλά και από την Ουκρανία, όπου διαδραματίζονται για μήνες οι δραματικές εξελίξεις.

 

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, μακράν πιο επίφοβη λοιπόν η Ελλάδα, με βάση τις εκτιμήσεις της Blackrock, που έχοντας ελέγξει δύο φορές (τα τελευταία τρία χρόνια) το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, προφανώς και γνωρίζει εκ των έσω πολύ καλύτερα την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

 

Και αν η Αργεντινή σώθηκε μόλις δέκα μέρες πριν εκπνεύσει το «τελεσίγραφο» που είχαν δώσει τα κάθε λογής hedge funds ζητώντας «τόκους» 5,7 δισ., έπειτα από παρέμβαση της China Development Bank (με τη λήξη των εργασιών της συνόδου των BRICS), η Ελλάδα των κυβερνητικών success stories και των πρωτογενών πλεονασμάτων κατέχει τη θλιβερή πρωτιά.

 

Ο εν λόγω σύνθετος δείκτης της BlackRock απαρτίζεται από ποσοτικά μέτρα (όπως είναι το χρέος προς το ΑΕΠ και τα φορολογικά έσοδα) και κριτήρια ποιοτικής αξιολόγησης (όπως εκτίμηση για τη σταθερότητα της κυβέρνησης και η μέτρηση την αποτελεσματικότητα της).

 

Βάσει αυτών λοιπόν η πολιτική αστάθεια και η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών σημαίνουν ότι μεγάλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ρωσία, είναι στις πιο επικίνδυνες θέσεις για επενδύσεις.

 

Ομως το περίεργο είναι πως υψηλή «βαθμολογία» παίρνει η χώρα και στο top 10 της Standard & Poor’s με τις πιο επικίνδυνες χώρες για χρεοκοπία.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μοντέλο αξιολόγησης του αμερικανικού οίκου, πρώτη είναι η Αργεντινή και δεύτερη η Βενεζουέλα, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος είναι στην 5η και την 6η θέση αντίστοιχα, όταν η Αίγυπτος βρίσκεται στη 10η θέση.

 

Υπό αυτή την ομοβροντία και τη στιγμή που η Moody’s εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτική για τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests, υποστηρίζοντας πως μετά και τους πρόσφατους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η πορτογαλική Banco Espirito Santo το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα περνά σε νέα εποχή (την εποχή του bail in).

 

Εν τω μεταξεί, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ βλέπει διαχειρίσιμες τις όποιες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν από την ΕΚΤ. Η Αναστασία Σακελλαρίου -την οποία δημοσιεύματα επιμένουν να… μετεγγράφουν στην Τράπεζα της Ελλάδος εμφανίστηκε (σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή») καθησυχαστική για την κατάσταση που επικρατεί στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, υποστηρίζοντας πως μετά και τον τελευταίο (δεύτερο) γύρο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ύψους 8,3 δισ. ευρώ) οι συστημικές τράπεζες είναι επαρκώς θωρακισμένες, συγκρίνονται δε ευνοϊκά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

 

Έως το τέλος του 2016 θυμίζω πως με βάση το πρόσφατο σενάριο (της BlackRock και της ΤτΕ) προβλέπεται πως οι τράπεζες πρέπει να έχουν επαρκείς προβλέψεις έως το τέλος του 2016 προκειμένου να καλύψουν:

 

■ Τουλάχιστον το 95% των ζημιών στη διάρκεια των δανείων, όπως εκτιμήθηκαν από την BlackRock, για το βασικό σενάριο και τουλάχιστον το 85% των ζημιών στη διάρκεια των δανείων για το 6υσμενέ5 σενάριο.

■ Τουλάχιστον το 52% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως εκτιμήθηκαν από την BlackRock για το τέλος του 2016, για το βασικό σενάριο.

Να σημειωθεί πόντοι ότι το 75% των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν δείκτη κάλυψης χαμηλότερο από το 52%.

 

Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο αμερικανικός οίκος κρούει τόσο δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μας. Το κλίμα ανασφάλειας και φόβου επιτείνει ακόμη περισσότερο η έκθεση του ΔΝΤ (που δημοσιεύθηκε στις 10.6) που προέβλεπε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα ανέλθουν στο ιλιγγιώδες ποσόν των 15,8 δισ., δηλαδή σχεδόν υπερδιπλάσιο από εκείνο που προέβλεπε η ΤτΕ. Πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν αναφέρουν ότι, οι μεγάλες προβλέψεις εντάσσονται στο πλαίσιο των πιέσεων από το ΔΝΤ προκειμένου η Αθήνα να μη χρησιμοποιήσει τα αδιάθετα κεφάλαια μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, καταφεύγοντας αναγκαστικά σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, σε ένα νέο Μνημόνιο.

 

Όλα αυτά θα ρίχνουν ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά και νερό στο μύλο των καταστροφολόγων, μέχρι τουλάχιστον να αποσαφηνιστεί το ακριβά ποσόν των νέων κεφαλαιακών αναγκών με τα stress tests από την ΕΚΤ -και υπολογίζεται να ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο- οι δείκτες αλλά και η πραγματική οικονομία θα είναι υπό καθεστώς ομηρίας.

 

Η Ελλάδα και η BlackRock

Τη BlackRock Solutions, που σήμερα μας κουνά τόσο προκλητικά το δάχτυλο, δεν τη γνωρίσαμε τώρα. Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες του μνημονίου έχει μπει στην ίδια διαδικασία να προσλάβει έναντι αδράς αμοιβής το συγκεκριμένο αμερικανικό οίκο.

 

Κατά πληροφορίες, την πληρώνουμε 12,3 εκατομμύρια ευρώ για να μας πει τι πρέπει να κάνουμε με τις τράπεζές μας και πώς πρέπει να διαχειριστούμε τα κεφάλαια από τα δάνεια της Τρόικας!

Το ύψος της αμοιβής της εταιρείας έγινε γνωστό από δημοσίευμα των New York Times που μάλιστα περιγράφει με γλαφυρά χρώματα το πως, από το 2012, οι υπάλληλοι της BlackRock κυκλοφορούν στην Αθήνα ως εργαζόμενοι μιας εταιρείας ονόματι “Solar” και με τη συνοδεία πάνοπλων φρουρών! Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως η “μητρική” BlackRock έχει επενδεδυμένα στην Ελλάδα κεφάλαια άνω των 5 δις. ευρώ…
 

Οι αμοιβές των εταιρειών που συμβούλευσαν τη λύση για την Ελλάδα και τώρα προεξοφλούν την καταστροφή της, εγείρουν σοβαρά ζητήματα την «αντικειμενικότητα» των ελέγχων τους και τελικώς και την «ανεξαρτησία» τους. Η BlackRock Solutions έλαβε μία τεράστια αμοιβή για να αποτιμήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, την ίδια ώρα που η “μαμά” BlackRock επένδυε στην ελληνική οικονομία κεφάλαια πελατών της άνω των 5 δις ευρώ. Αυτά δε συνάδουν με το ρόλο τέτοιων ελεγκτικών ομάδων ενώ παράλληλα προκαλούν απορία και για τις προθέσεις αυτών που του προσέλαβαν και συμφώνησαν για τις τεράστιες αμοιβές τους. Η προηγούμενη έκθεση της BlackRock δεν έγινε ποτέ γνωστή στην ελληνική κοινή γνώμη. Γιατί άραγε τόσο μυστικοπάθεια για μία έκθεση που πληρώθηκε με χρήματα του έλληνα φορολογούμενου;

 

Η Blackrock είχε κάνει την εκτίμηση των ζημιών με βάση τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΤτΕ σε δυο σενάρια.

 

Το βασικό σενάριο της ΤτΕ για παράδειγμα, εκτιμούσε ότι η ανεργία στην Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει το 17% ενώ στο αντίξοο, ήταν στο 18%. Σύμφωνα με τα όσα λέγονταν, το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών ήταν υγιές και το ποσοστό των μη εξυπηρετουμένων δανείων επιδεινώθηκε μόνο εξαιτίας της ύφεσης. Αν ήταν έτσι για πιο λόγο δεν δόθηκε στην δημοσιότητα η έκθεση της Blackrock που αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δανειακών χαρτοφυλακίων;

 

Όταν κάτι μένει κρυφό, ακόμη και ο πιο καλόπιστος μπαίνει σε υποψίες και φοβάται ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ενεργητικού των τραπεζών ήταν πολύ χειρότερα και ότι η δανειακή πολιτική των Ελληνικών τραπεζών θα τις χρεοκοπούσε ούτως ή άλλως. Και για αυτό η συγκεκριμένη έκθεση δε δημοσιοποιήθηκε ποτέ. Γιατί προφανώς, ήταν ειλημμένη απόφαση να φορτωθεί στον Έλληνα φορολογούμενο, ως κύριος μέτοχος των τραπεζών αυτών, ο λογαριασμός πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για να σώσει τις τράπεζες και να κρίνει. Δεν θέλει όμως με κανένα τρόπο να σώσει αποτυχημένους τραπεζίτες ή διοικήσεις τραπεζών που δεν έκαναν καλά την δουλειά τους.

 

Και μετά από όλα αυτά αναρωτιέται κανείς: Ο κύριος Προβόπουλος που έκρυψε την έκθεση Blackrock, προέβλεψε μέγιστη ανεργία 17% με το μνημόνιο και κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών, 5 δις θα έπρεπε να λογοδοτήσει για αυτό;

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr