Αφγανιστάν: Με βόμβες και ρουκέτες ο β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών

Τουλάχιστον 150 επιθέσεις εξαπολύθηκαν ως το απόγευμα σήμερα σε όλη την επικράτεια του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας αυτής Ομάρ Νταουντζάι.

 

Στις ενέργειες αυτές συμπεριλαμβάνονται τοποθετήσεις βομβών και επιθέσεις με ρουκέτες, πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος δεν έδωσε στοιχεία για απώλειες.

Η έξαρση της βίας σημειώθηκε κατά την ημέρα διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που σηματοδοτούν το τέλος της εποχής της διακυβέρνησης του Αφγανιστάν από τον Χαμίντ Καρζάι.

Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν στις 16:00 (τοπική ώρα 14:30 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής.

Πάντως ψηφοφόροι συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα σε πολλά από τα εκλογικά τμήματα και περιμένουν για να ψηφίσουν αφού οι πόρτες τους έκλεισαν, ανέφερε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζία Ουλ Χακ Αμαρχάιλ, ο επικεφαλής της γραμματείας της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής του Αφγανιστάν.

 

Οι Ταλιμπάν είχαν απειλήσει ότι θα εξαπέλυαν επιθέσεις για να εμποδίσουν τη διαδικασία.

 

Ο νέος πρόεδρος θα κληρονομήσει μια χώρα με προβλήματα, όπου οι Ταλιμπάν κερδίζουν έδαφος και η οικονομία είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση εξαιτίας της διαφθοράς και της έλλειψης κράτους δικαίου. 

 

Η ψηφοφορία σηματοδοτεί επίσης το τέλος εποχής του Καρζάι, του μοναδικού ανθρώπου που έχει κυβερνήσει το Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν το 2001. 

 

Τα προσωρινά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου αναμένονται στις 2 Ιουλίου, ενώ τα τελικά στις 22 του ίδιου μήνα.