Νέες συνομιλίες θα έχουν Gazprom – Ουκρανία

Η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου της Ρωσίας, η Gazprom, προετοιμάζεται για να διεξαγάγει νέες συνομιλίες με την Ουκρανία σχετικά με τις προμήθειές της, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή στο Κίεβο είχε δηλώσει ότι αναμένει τις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της ΕΕ, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

 

Οι συνομιλίες αποτελούν προσπάθεια της ύστατης στιγμής να αποτραπεί η διακοπή παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ουκρανία, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στις παραδόσεις στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

«Είμαστε έτοιμοι να επιδιώξουμε έναν συμβιβασμό, αλλά είναι ανώφελο να ασκείται πίεση σε εμάς» δήλωσε ο Σεργκέι Κουπριγιάνοφ, ο εκπρόσωπος της Gazprom.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου προετοιμάζεται για άλλον έναν γύρο συνομιλιών στο Κίεβο.

 

Οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, στις οποίες διαμεσολάβησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τερματίστηκαν χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

 

Η Gazprom έχει ανακοινώσει πως το Κίεβο θα πρέπει να καταβάλει 1,95 δισεκ. δολάρια -μέρος των ανείσπρακτων οφειλών της για το ρωσικό αέριο- ως τη Δευτέρα 16 Ιουνίου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπαχθεί σε καθεστώς προπληρωμής για τις παραδόσεις και θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη διακοπή των προμηθειών.

 

Ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Πρόνταν πρότεινε την Παρασκευή τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών από σήμερα στο Κίεβο ή σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη.