Αυτή είναι η νέα λίστα Βαρουφάκη στο Brussels Group

Τη νέα λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνέταξε η ελληνική κυβέρνηση και απέστειλε την Τετάρτη στο Brussels Group αποκάλυψαν οι Financial Times. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η εφαρμογή των μέτρων θα αποφέρει εφέτος, σύμφωνα με τους FT, έσοδα έως 6 δισ. ευρώ.

 

Όπως σημειώνεται στη λίστα, το βασικό σενάριο της κυβέρνησης χωρίς μέτρα-παρεμβάσεις είναι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,2% του ΑΕΠ. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως αν εφαρμοστεί η λίστα των προτάσεών του το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει από 3,1 έως 3,9% δηλαδή πάνω από το μνημονικό στόχο (3% του ΑΕΠ).

Το σύνολο των μέτρων που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών ανέρχονται χωρίς τις ιδιωτικοποιήσεις (1,5 – 1,6 δισ. ευρώ) σε ένα ποσό από 4,7 δισ. ευρώ ως 6,7 δισ. ευρώ ανάλογα με την εκτίμηση.

Όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πλευρά έστειλε την Τετάρτη στους εκπροσώπους των θεσμών κείμενο 26 σελίδων «στο οποίο τεκμηριώνονται περαιτέρω οι ελληνικές θέσεις». 

Ερωτηθείς εάν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση έχουν οροφή τα 3,7 δισ. ευρώ, η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι αυτό «δεν είναι απόλυτο» και θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε μεγαλύτερο ύψος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η ελληνική πλευρά κατέθεσε μία νέα λίστα μεταρρυθμίσεων, έκτασης 26 σελίδων, «εκτιμώντας ότι τα μέτρα μπορούν να ανέλθουν σε 6 δισ. ευρώ αυτό το χρόνο».

 

Σύμφωνα με τη βρετανική οικονομική εφημερίδα, η λίστα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε διάφορα σχέδια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της απάτης με στόχο την άντληση περισσότερων εσόδων.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 875 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους των υπεράκτιων τραπεζικών εμβασμάτων και 600 εκατ. ευρώ από ένα νέο σύστημα λαχειοφόρου αγοράς που θα παρακινεί τους καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις.