Αύξηση των κόκκινων δανείων προβλέπουν ξένοι οικονομικοί κολοσσοί

deloitte_ampl

Δυστυχώς επαληθευόμαστε. Μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί ότι σε λίγο καιρό, και μόλις δημιουργηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των distress funds στην Ελλάδα, οι τράπεζες θα μπορέσουν να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια, αλλά με την αβεβαιότητα στην οικονομία, την ανεργία και την επερχόμενη μείωση των συντάξεων, το μόνο σίγουρο είναι ότι όλο και περισσότεροι δανειολήπτες θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσει τους προς τις τράπεζες.

Όταν τα γράφαμε αυτά, εδώ και μήνες, κάποιοι μας κατηγορούσαν για διάδοση κινδυνολογίας. Αλλά, δυστυχώς, έρχονται ακόμη και ξένοι οικονομικοί κολοσσοί να μας επαληθεύσουν.

Ο λόγος για την Deloitte, τον αμερικανικό πολυεθνικό οικονομικό κολοσσό, ο οποίος στην έκθεσή του για την Ελλάδα προβλέπει αύξηση των κόκκινων δανείων από το 43% του συνόλου των δανείων, σε 45% ως το τέλος του 2016. Η Deloitte κάνει αυτή τη πρόβλεψη στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Από την μελέτη των τραπεζικών δεδομένων του 2015, παρατηρείται ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες που αντιπροσωπεύουν το 95% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, διέθεταν 112 δισ. ευρώ είτε σε υπο-εξυπηρετούμενα, είτε σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ποσό που αποτελεί το 42% του συνόλου των δανείων των τεσσάρων αυτών τραπεζών. Μέχρι το τέλος του 2016, σύμφωνα με την Deloitte, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί, φτάνοντας το 45%, κάνει λόγο δηλαδή για μια αύξηση ύψους 11% από το αντίστοιχο ποσοστό του Μαρτίου 2015. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων εξελίξεων και της συνεχούς και αυξανόμενης πίεσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό αναμένεται ότι οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες θα εξετάσουν ιδιαίτερα σοβαρά τις πολιτικές αποεπένδυσης μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στις άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οικονομικού κολοσσού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων stress test που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών συστημικών τραπεζών διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από 14 δισ. ευρώ. Η ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών το 2015 έθεσε τις βάσεις για αυξημένη δραστηριότητα διάθεσης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στην Ελλάδα.

Όμως, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Deloitte, η Ελλάδα εξακολουθεί να υποφέρει από το υψηλό κρατικό χρέος και τη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια, παράγοντες οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη οικονομική αβεβαιότητα και μικρότερη διάθεση για επενδύσεις. Μέχρι σήμερα παρατηρείται σχετικά περιορισμένη δραστηριότητα απομόχλευσης από τις τράπεζες γεγονός το οποίο επίσης περιορίζει τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Οπότε, όπως όλα δείχνουν, οι ελληνικές τράπεζες, όχι μόνο δεν πρόκειται να εξυγιανθούν, αλλά θα αποκτήσουν ακόμη περισσότερα κόκκινα δάνεια. Και φυσικά, θα αργήσουν να στηρίξουν τη πραγματική οικονομία και να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αντίθετα μάλιστα, αυτό που θα συμβεί είναι περαιτέρω κλείσιμο επιχειρήσεων με εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους και να μπαίνουν στην ανεργία, νέες μειώσεις μισθών και αύξηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Όλα αυτά, το μόνο που μπορούν να έχουν ως συνέπεια, είναι περαιτέρω αδυναμία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και, φυσικά, και νέα κόκκινα δάνεια.