Αυξήθηκαν κατά 9% οι πληρωμές με κάρτες

agora-karta-pistotiki

Αυξημένες κατά 9% ήταν πέρυσι οι πληρωμές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και άλλες μεθόδους χωρίς τη χρήση μετρητών, με τις συναλλαγές αυτές να φθάνουν τα 390 δισεκατομμύρια, παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η Παγκόσμια Έκθεση Πληρωμών για το 2015 περιλαμβάνει μια εκτίμηση για τις περυσινές συναλλαγές και λεπτομερή στοιχεία για ένα έτος νωρίτερα. Όπως επισημαίνεται σε αυτή, ολοένα και περισσότερες πληρωμές γίνονται με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, καθώς ο κόσμος στρέφεται σε τραπεζικές υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες μέσω κινητού τηλεφώνου, στις κάρτες για ανέπαφες συναλλαγές και άλλες καινοτομίες αντί για τη χρήση μετρητών.

Η έκθεση, που συντάσσουν από κοινού η Capgemini και η Royal Bank of Scotland, αναφέρει ότι πέρυσι έγιναν 390 δισεκατομμύρια πληρωμές χωρίς τη χρήση μετρητών, αυξημένες κατά 9% σε σχέση με το 2013 και κατά 45% σε σχέση με το 2009.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται οι κάτοικοι της Φινλανδίας, οι οποίοι έκαναν κατά μέσο όρο 450 κατά κεφαλήν πληρωμές χωρίς τη χρήση μετρητών το 2013 – περισσότερες από τους κατοίκους κάθε άλλης χώρας – χάρη στις καινοτομίες των συστημάτων πληρωμής, την ισχυρή οικονομία και τις ιδιωτικές δαπάνες.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι κάτοικοι των ΗΠΑ, με 390 κατά κεφαλήν συναλλαγές χωρίς τη χρήση μετρητών το 2013, ενώ ακολουθούν οι κάτοικοι της Ολλανδίας, της Αυστραλίας, της Δανίας, της Νότιας Κορέας και της Σουηδίας.

Οι κάτοικοι της Κίνας έκαναν κατά μέσο λιγότερες από 50 συναλλαγές χωρίς μετρητά ανά άτομο το 2013, με τον αριθμό αυτό να είναι αυξημένος κατά 37% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Φθίνει η χρήση επιταγών

Την ίδια ώρα, η χρήση των επιταγών συνεχίζει να φθίνει. Οι συναλλαγές με επιταγές μειώθηκαν κατά 11% το 2013 συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, αντιστοιχώντας στο 4% των συναλλαγών χωρίς μετρητά στην Ευρώπη και στο 13% στη Βόρεια Αμερική, από 7% και 22% αντίστοιχα το 2009.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters