Σημαντικές μεταρρυθμίσεις προαναγγέλλει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ

ellada-oikonomia-simaia-ypoik-ypourgeio-oikonomikon

«Στο επόμενο διάστημα η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε μια διαδικασία σημαντικών μεταρρυθμίσεων, με μια σειρά δημοσιονομικών παρεμβάσεων και διαρθρωτικών αλλαγών» τονίζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο εισαγωγικό τους σημείωμα για το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Αναγνωρίζει ότι «η διαδικασία προσαρμογής δεν θα είναι εύκολη αλλά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια σύγχρονη ελληνική οικονομία απαλλαγμένη από παθογένειες του παρελθόντος που κληρονομήσαμε».

Όπως επισημαίνουν ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν την κοινωνική δικαιοσύνη και θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της, κινητοποιώντας τις παραγωγικές της δυνατότητες. Αυτό, όπως συμπληρώνουν, θα επιτρέψει, με τη σειρά του, στο κράτος να αντλεί περισσότερα έσοδα από μια ολοένα και μεγαλύτερη φορολογική βάση, ανακατανέμοντας παράλληλα τα φορολογικά βάρη.

Το έγγραφο, απευθύνεται στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής (σ.σ. τελεί υπό συγκρότηση) και όπως εξ αρχής σπεύδουν να επισημάνουν οι δύο υπουργοί, «η Κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να καταθέτει προϋπολογισμό σε συνθήκες οικονομικής ευημερίας. Αντίθετα, οφείλει να λάβει υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και να τηρήσει τις πολιτικές της δεσμεύσεις». Σημειώνουν, ωστόσο, ότι από την άλλη ο προϋπολογισμός καλείται να επιδιώξει την αναδιανομή των δημόσιων πόρων προς την προστασία των οικονομικά αδύνατων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Ο συνδυασμός αυτών των δύο προτεραιοτήτων, τονίζουν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια που θα συνεχιστεί μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρουν, το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (ορισμός προγράμματος) σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης. «Οι μειωμένοι δημοσιονομικοί στόχοι τόσο για το 2016 όσο και για τα επόμενα έτη αποτυπώνουν την επιτυχία της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να εξασφαλίσει σημαντικό δημοσιονομικό χώρο» τονίζουν και προσθέτουν ότι στο προσχέδιο έγινε προσπάθεια για τη βέλτιστη αξιοποίηση αυτού του χώρου, εξαντλώντας όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια για στήριξη της κοινωνικής πολιτικής, που είχε συρρικνωθεί δραματικά τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να υπονομεύεται η λειτουργία του κράτους.

«Αναγνωρίζουμε ωστόσο πως ο υπάρχον δημοσιονομικός χώρος δεν επαρκεί για την πλήρη ανακούφιση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να εξοικονομηθούν δαπάνες από άλλες χρήσεις, παρότι είχαν ήδη περικοπεί σημαντικά, προκειμένου να στηριχθούν κοινωνικές υπηρεσίες όπως η υγεία και το ασφαλιστικό σύστημα» αναφέρουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης υπογραμμίζουν ακόμη ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει εξ ορισμού βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για να επισημάνουν ότι μεσοπρόθεσμα αυτό που χρειάζεται, είναι η σταδιακή αποκατάσταση της σταθερότητας και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης.