Αϊτή: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Λοράν Λαμότ

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Λοράν Λαμότ ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, την ώρα που η χώρα βυθίζεται σε πολιτική κρίση. «Παραιτούμαι από τα καθήκοντα του πρωθυπουργού σήμερα το βράδυ με το αίσθημα ότι έχω εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μου», ανέφερε ο Λαμότ σε μια τηλεοπτική του παρέμβαση, η οποία αναπαρήχθη μέσω του επίσημου λογαριασμού στο Twitter του υπουργείου Ενημέρωσης.

 

Την Παρασκευή ο πρόεδρος της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί είχε επισημάνει ότι ο πρωθυπουργός είναι «έτοιμος να παραιτηθεί», προκειμένου να επιλυθεί η τρέχουσα πολιτική κρίση, αν και δεν διευκρίνισε πότε ενδέχεται να γίνει αυτό.

 

Ο Μαρτελί υπενθύμισε ότι η παραίτηση του Λαμότ είναι μία από τις συστάσεις της επιτροπής διαβούλευσης από την οποία είχε ζητήσει να προτείνει μια έξοδο από την πολιτική κρίση.

 

Εδώ και πολλές εβδομάδες ομάδες της αντιπολίτευσης διαδηλώνουν ζητώντας την παραίτηση του Λαμότ, προσωπικού φίλου του Μαρτελί, ένα αίτημα που μοιράζονται και άλλες πολιτικές ομάδες.

Χθες Σάββατο στη διάρκεια ενός νέου κύματος διαδηλώσεων στο Πορτ-ο-Πρενς ένας άνδρας σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας. Συγκρούσεις ξέσπασαν όταν νεαροί προσπάθησαν να σπάσουν ένα οδόφραγμα της αστυνομίας και να εισβάλουν στο εσωτερικό του προεδρικού μεγάρου.

 

Η επιτροπή έχει επίσης προτείνει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, στην οποία θα συμμετέχουν και μέλη της αντιπολίτευσης, και τον διορισμό νέου εκλογικού συμβουλίου ενόψει της διεξαγωγής βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, που έχουν καθυστερήσει τρία χρόνια.

 

«Δέχομαι τις προτάσεις της επιτροπής. Συμφωνώ με αυτή την έκθεση που δημιουργεί την ελπίδα να επιτευχθεί ενότητα στην Αϊτή. Θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σύντομα για να τις εφαρμόσουμε», σχολίασε ο Μαρτελί.

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Αϊτής έκρινε «δύσκολο να γίνει σεβαστό κατά γράμμα το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται» από την επιτροπή.

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διοργανώσει βουλευτικές εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου, όπως σκόπευε, και η θητεία του κοινοβουλίου ολοκληρώνεται στις 12 Ιανουαρίου.

 

Με τη λήξη της θητείας της βουλής υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας ενός πολιτικού κενού που θα επιτρέψει στον Μαρτελί να κυβερνήσει με διατάγματα.

 

Η αντιπολίτευση, η οποία είχε κάνει έκκληση για διήμερες κινητοποιήσεις, έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον Αϊτινό πρόεδρο, τον οποίο κατηγορεί ότι θέλει να επιβάλει δικτατορία στη χώρα.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ