Αμερικανούς στρατιώτες στέλνει ο Ομπάμα στη δυτική Αφρική στη «μάχη» κατά του Εμπολα

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επιχειρήσει σήμερα να “απαντήσει στην επιδημία του Έμπολα ανακοινώνοντας την αποστολή περίπου 3.000 αμερικανών στρατιωτικών στη Δυτική Αφρική για να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του ιού που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε περισσότερους από 2.400 ανθρώπους.

 

Ο Ομπάμα πρόκειται να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης του στη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην έδρα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα.
Το κύριο μέρος των αμερικανικών προσπαθειών θα επικεντρωθεί στη Λιβερία, μία από τις τρεις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό μαζί με τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Ένα κέντρο διοίκησης το οποίο θα εξασφαλίζει το συντονισμό των επιχειρήσεων θα εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα Μονρόβια, διευκρίνισε ένας αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

 

Οι στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν κυρίως στην κατασκευή νέων κέντρων περίθαλψης στις περισσότερο πληγείσες ζώνες και η αμερικανική κυβέρνηση θα βοηθήσει στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα αναλάβει να τα διαχειρίζεται. Οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν ένα μόνιμο κέντρο που θα επιτρέπει την εκπαίδευση 500 εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα την εβδομάδα για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

 

“Για να καταπολεμηθεί η επιδημία στην πηγή, οφείλουμε να αρθρώσουμε μια αληθινή διεθνή απάντηση”, δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, εκτιμώντας πως το σχέδιο που θα παρουσιασθεί από τον Ομπάμα θα συμβάλει “στην οπισθοχώρηση” της επιδημίας, η οποία είναι η σοβαρότερη στην ιστορία αυτού του αιμορραγικού πυρετού που εντοπίσθηκε το 1976. Στο πλαίσιο αυτό, η Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) θα
διανείμει, σε σύμπραξη με την UNICEF, κιτ προστασίας που προορίζονται για τις 400.000 πιο ευάλωτες οικογένειες της Λιβερίας.

 

Στο στάδιο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αφιερώσει 100 εκατ. δολάρια στον αγώνα κατά του ιού. Η USAID ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποδεσμεύσει 75 εκατ. δολάρια κυρίως για να αυξήσει τον αριθμό των κέντρων περίθαλψης. Η κυβέρνηση Ομπάμα ζήτησε εξάλλου από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει 88 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον. Η ψηφοφορία, η θετική έκβαση της οποίας θεωρείται δεδομένη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα. Από το ποσό αυτό, 30 εκατ. θα διατεθούν για την αποστολή υλικού και εμπειρογνωμόνων επιτόπου και 58 εκατ. για την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων.

 

Περισσότεροι από 100 εμπειρογνώμονες των CDC βρίσκονται επιτόπου στη Δυτική Αφρική και αριθμός άλλων έχει κινητοποιηθεί εναντίον της επιδημίας στην Ατλάντα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη έκτακτη σύνοδο για την επιδημία. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, η οποία προεδρεύει το Σεπτέμβριο του Συμβουλίου, διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον επιθυμεί η σύνοδος αυτή να καταλήξει σε “συγκεκριμένες δεσμεύσεις”.

 

“Μπορούμε να περιορίσουμε την επιδημία και πρέπει να αποφύγουμε να υποκύψουμε στον πανικό (…) αλλά η συλλογική απάντησή μας δεν υπήρξε επαρκής”, δήλωσε η Πάουερ υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ ασυνήθιστο να καταπιάνεται το Συμβούλιο με ένα θέμα δημόσιας υγείας.