Καθημερινό φαινόμενο οι υδροστρόβιλοι σε όλη τη χώρα

Το έντονο ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει προκαλέσει η «επέλαση» των υδροστροβίλων από την αρχή του μήνα σε όλη τη χώρα.

 

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν τουλάχιστον 18 υδροστρόβιλοι σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας, από την Κρήτη έως το Αγιον Ορος και από τη Λήμνο έως την Κέρκυρα. Οι κάτοικοι των Σποράδων, της Λήμνου, της Αμαρύνθου Ευβοίας, της Λεπτοκαρυάς Πιερίας, του Λαυρίου, της Ανδρου και της Πάργας είδαν επίσης από κοντά το φαινόμενο. Το πιο πιθανό είναι ότι εμφανίστηκαν ακόμα περισσότεροι, αλλά δεν καταγράφηκαν επειδή η παρατήρησή τους γίνεται εμπειρικά και όχι με επιστημονικά όργανα.

 

Ο μετεωρολόγος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ Μιχάλης Σιούτας επισημαίνει ότι ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση από τον αριθμό των υδροστροβίλων προκαλεί η διασπορά τους σε ολόκληρη τη χώρα. «Η έξαρση του φαινομένου αφορούσε πολλές περιοχές ταυτόχρονα. Ηταν πρωτόγνωρο το ότι εμφανίστηκαν σε αντίθετες περιοχές της χώρας με διαφορά μερικών ωρών. Συνήθως οι υδροστρόβιλοι εμφανίζονται σε μία περιοχή. Επιπλέον, ο μέσος όρος των υδροστροβίλων που καταγράφεται σε έναν χρόνο στην Ελλάδα είναι 75. Μέσα σε πολύ λίγες μέρες είχαμε 17. Είναι αξιοσημείωτο γεγονός», εξηγεί.


Ο Σεπτέμβριος, σημειώνει ο κ. Σιούτας, είναι ο μήνας με τις ιδανικές καιρικές συνθήκες για να σχηματιστούν οι υδροστρόβιλοι. «Την περίοδο αυτήν η θερμοκρασία της θάλασσας είναι η μεγαλύτερη του έτους. Η υψηλή θερμοκρασία στην επιφάνεια του νερού προκαλεί αστάθεια των χαμηλότερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται έντονα ρεύματα αέρα που στροβιλίζονται και δίνουν αυτό το φαινόμενο».

 

 

Ισχυρές βροχές

Ο κ. Σιούτας επισημαίνει ότι οι περισσότεροι υδροστρόβιλοι που καταγράφονται στον ελλαδικό χώρο παρατηρούνται στην Κρήτη. Οι καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών θα ευνοήσουν την εμφάνιση ακόμα περισσότερων υδροστροβίλων. «Μέχρι και την Τετάρτη θα έχουμε ισχυρές βροχές σε όλη τη χώρα. Μας επηρεάζει ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο έχει ήδη πλήξει με μεγάλη ένταση τα βορειοδυτικά Βαλκάνια και κυρίως την Κροατία, όπου ανεμοστρόβιλοι έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές».

 

Η μεγάλη μείωση της συχνότητας των μελτεμιών, οι αυξημένες βροχοπτώσεις στη Δυτική Ελλάδα και οι χαμηλότερες από τον μέσο όρο θερμοκρασίες στην ίδια περιοχή ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το φετινό καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο αριθμός των ημερών με ισχυρούς βόρειους ανέμους στο Αιγαίο ήταν εντυπωσιακά χαμηλός το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Φέτος, μόνο στις 18 από τις 62 ημέρες της συγκεκριμένης περιόδου είχαμε μελτέμι. Το 2013 φύσηξαν βοριάδες τις 43 από τις 62 ημέρες.

 

Αρκετά αυξημένες ήταν και οι βροχοπτώσεις. Το φετινό δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου το ύψος της βροχής έφτασε στα 192 χιλιοστά, ενώ το αμέσως επόμενο πιο βροχερό καλοκαίρι ήταν αυτό του 2010 με 124 χιλιοστά.

 

Πηγή: Έθνος